Bures boahtin Áhkánjárgii; velkommen til Narvik

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Så er vi med. Samen for livet.

DEL

MeningerTorsdag ble det klart. Narvik er ikke lenger bare byen kjent som Narvik. Snart skal også Statens vegvesen ta regninga og smelle opp navnet Áhkanjárga ved siden av.

Tilbake til røttene

Drøyt 450 år etter at Narvik-navnet for første gang er funnet i bruk, er det slett ikke usannsynlig at man på mange måter er tilbake til røttene.

Historiker Steinar Aas hevdet nemlig i 2002 at det neppe er altfor langt ute på vidda å påstå at Narvik ble avledet av det samiske navnet Njárgaviika.

Bestill Fremover+ i 8 uker for kun 99,- og få tilgang til alt digitalt innhold

Det kan bety den lune vika bak neset – et forretningsfortrinn senere funnet av noen kloke svensker, som bygget både jernbane og malmkai i skydd for Ofotfjordens luner.

Samene lanserte Narvik

Hvorfor Narvik heter Narvik er uansett fortsatt et mysterium – selv om det finnes flere teorier. Et mindre vikingskip (knorr), den norrønne havguden (Njord), mannsnavnet Narfi, eller det gammelnorske ordet nor – som igjen betyr smalt sund.

Ikke gå glipp av nyheter! Få tilgang på Fremover+ her.

Men i følge historiker Aass er det altså sannsynlig at det var samene som aller først lanserte bynavnet.

Og at det fantes samer i regionen er udiskutabelt. De kalte Narvikhalvøya for Áhkanjárga - og tråkket i mange hundre år både på den rette og den gale siden av grensen over til Sverige.

At det fantes samer i regionen er udiskutabelt

Anders Horne, redaktør i Fremover

Men i den kanskje mørkeste flekk av nordnorsk historie, skulle dette navnet og mange andre navn forsvinne. Fornorskningsperioden gjorde en grusom urett mot det samiske folk og den samiske kulturarv.

Blant navene som forsvant var Áhkanjárga – etter hvert erstattet av Narviika.

Totalt underordnet poeng

Det har på debattforum den siste tiden gått en debatt hvorvidt samene er det opprinnelige urfolk i Nord-Norge. De som hevder at det var andre her før samene har kanskje rett.

De som hevder at det var andre her før samene har kanskje rett.

Anders Horne, redaktør Fremover

Det er uansett et poeng som er totalt underordnet i denne sammenheng. Et land eller en nasjons kultur er i konstant endring.

Sjette flest samer

Det som er et uomtvistelig faktum er at i et utall generasjoner bakover har samene vært en del av den norske og da særlig den nordnorske historien. Sameblodet renner i de aller fleste blodårer i Narvik, og både språk og skikker hentes herfra.

Sameblodet renner i de aller fleste blodårer i Narvik, og både språk og skikker hentes herfra.

Anders Horne, redaktør Fremover

Derfor er det både viktig og riktig å også la samene få et offisielt navn på Narvik. En by som etter sist undersøkelse faktisk er den byen i Norge med sjette flest samer i samemanntallet.

Gamle dagers hovmod og arroganse

SV-gruppeleder Vegard Jæger sa under fremlegget i bystyretat det også var et viktig signal i forhold til statusen som regionsenter. Hvis det går som mange spår, at neste uke tilråder fylkesmann Hill-Marta Solberg at Tysfjord øst, Ballangen og Evenes fusjoneres med Narvik, da er det plutselig et temmelig stort ansvar som skal legges på regionsenterets skuldre.

Der mye av skepsisen mot Narvik går mot gamle dagers hovmod og arroganse, må man nå vise seg frem som en varm, raus og inkluderende by. Da er det å omfavne det samiske et meget lurt grep.

Buorre vahkkoloahppa!

I tillegg: I bygdekommunene står det samiske kanskje enda sterkere enn i Narvik sentrum. Evenes arrangere årlig sin flotte Márkomeannu-festival, Ballangen kan skilte med sitt Pippira Siida-senter. Og selv om det samiske står sterkest på motsatt side av Tysfjorden, er det også sterke samiske tradisjoner på «Narvik-siden» av fjorden.

Følg Fremover på Facebook og få siste nytt først

Narvik har også sterke vekstambisjoner. Skal byen vokse er det helt avgjørende at man fremstår som raus, spennende og åpen.

Som merkevarebygging både for tilflyttere og og turister vil et samisk navn være et tydelig signal på at vi er en slik type by.

Derfor - Narvik bystyre har gjort et særdeles klokt valg.

Narvik bystyre har gjort et særdeles klokt valg.

Anders Horne, redaktør Fremover

God helg! Buorre vahkkoloahppa!

Hold deg oppdatert uansett hvor du er. Last ned Fremovers app og få varsel på mobilen om blant annet store nyheter, trafikkulykker og stengte veier i regionen.

App for iPhone

For Android

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags