Vi må få til en bedre integrering, sier politikerne. Men hvordan?

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

MeningerRegjeringen la onsdag fram sin integreringsmelding. Statsråd Sylvi Listhaug gjør noe så sjeldent som å stille krav til egeninnsats for å bli integrert. For bare kort tid siden ville dette trolig ført til store protester, ettersom vi lenge har levd med den etablerte forestillingen at det utelukkende er vår (Vestens) skyld når innvandrere ikke blir integrert.

Rimelig vellykket

Samtidig med denne anskuelsen, har vi nok tenkt at bare de som kommer hit får litt tid på seg, så vil nok integreringen gå seg til. Nå viser utviklingen i Europa at vi må revurdere denne optimismen en smule. Parallellsamfunnene der ute rykker nemlig stadig nærmere.

Samtidig med at integreringsmeldingen ble sendt til Stortinget, la SSB fram en rapport om innvandrere og sysselsetting.

Forsker Lars Østby, som står bak rapporten, mente at det var vanskelig å tolke tallene annerledes enn at integreringen i Norge er «rimelig vellykket».

20 prosent av somaliske kvinner er i jobb

Hvem er så innvandrerne som er med i denne statistikken? Vel, på toppen troner svenskene. Av svenske innvandrere er 81,5 prosent i arbeid. Vi har med andre ord lyktes veldig godt med å «integrere» svenskene!

Nesten like vellykket har integreringen vært når det gjelder polakkene, de er godt sysselsatt, de også. Men i den andre enden av statistikken ligger somalierne. 20 prosent av somaliske kvinner er i jobb, ifølge disse tallene, og veldig mye bedre er ikke situasjonen når det gjelder kvinner fra Afghanistan, Pakistan, Eritrea og Irak.

Hinsides å kalle integreringspolitikken for vellykket

Når vi så vet at hver ikke-vestlige innvandrer koster staten 4,2 millioner, blir det temmelig hinsides å kalle integreringspolitikken for vellykket. Og det er en veldig mager trøst at vi ligger bedre an på feltet enn våre naboland, Sverige og Danmark. De har tatt imot vesentlig flere innvandrere enn oss.

Utviklingen viser at vi må revurdere troen på at integrering er noe som går seg til med tiden. For parallellsamfunnene der ute rykker stadig nærmere.

Tone Angell Jensen, redaktør i Fremover

Sylvi Listhaug, sunnmøringen som har påtatt seg den tøffeste jobben på mange år her i kongeriket, blir anklaget for å være mer opptatt av asylinnstramming enn integrering. SV-leder Audun Lysbakken, også kjent som mannen bak uttalelsen om at «Sverige er et lys i Europa» når det gjelder innvandringspolitikk, mener det blir for mye av det første og for lite av det siste. Sammenhengen mellom mengde og mulighet er ikke like åpenbar for alle.

Symbolpolitikk

Heller ikke Ap er tilfreds med framlegget til Listhaug. Helga Pedersen mener at «supermottakene» som skal etableres, der det blir stilt høye krav, men også gis bonusprogram til asylsøkerne, monner lite all den stund det bare er snakk om 500 plasser og det står 20.000 i kø. Hun kaller ordningen symbolpolitikk, og sier til Aftenposten at hun savner de store, tunge grepene fra Listhaug.

Men om innvandrings- og integreringsministeren hadde kommet med nettopp dette, ville trolig Ap fått problemer med å støtte henne. Det er nok å vise til bråket som oppsto i grasrota til Ap, da asylforliket var inngått og flyktninger ble sendt ut av landet.

Dessuten går det for seint, mener Pedersen. Det har hun rett i. Problemet er bare at det har gått for seint i alle år, og at Ap bærer et betydelig ansvar for nettopp det.

Mot til å stille krav

De politiske ankelbiterne Venstre og KrF er også på banen. KrFs Geir Toskedal varsler «kamp i komiteen», når meldingen skal behandles. Hva han skal kjempe for eller mot, er imidlertid noe diffust. Og Venstre har som vanlig oppskriften klar. Der går man for «å få til bedre integrering». Hvordan er fremdeles uklart. Det er mulig at det å trekke seg fra asylforliket er en del av Venstres anstrengelse for å oppnå målet.

Integreringsarbeid er vanskelig, det krever tid, ressurser og ikke minst mot til å stille krav til de som skal integreres. Utviklingen i andre europeiske land og den store asylstrømmen i fjor høst, burde være en oppvekker for alle landets politikere. Hvordan integreringsmeldingen blir behandlet i Stortinget vil vise om den er det.

God helg!

Tone Angell Jensen

Tone Angell Jensen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags