Når du ikke forstår problemet er det lett å angripe streiken

Streiket: 70 elever fra Ankenes ungdomsskole skulket skolen for klimasaken fredag for en uke siden. I ettertid er elevene blitt møtt med hets og latterliggjøring i kommentarfeltene fra voksne som kaller de engasjerte ungdommene for umodne, bortskjemte og naive. foto: Vilde Øines Nybakken

Streiket: 70 elever fra Ankenes ungdomsskole skulket skolen for klimasaken fredag for en uke siden. I ettertid er elevene blitt møtt med hets og latterliggjøring i kommentarfeltene fra voksne som kaller de engasjerte ungdommene for umodne, bortskjemte og naive. foto: Vilde Øines Nybakken

Artikkelen er over 1 år gammel

Ungdommenes klimastreik handler plutselig om naivitet og skolefravær, ikke om klodens fremtid. Voksnes uvitenhet flytter fokuset vekk fra problemet.

DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Svenske Greta Thunberg (16) bestemte seg i fjor høst for å streike fra skolen for å rette oppmerksomheten mot klimasaken. «Ettersom dere voksne blåser i min fremtid, gjør jeg det også», uttalte den da 15 år gamle klimaaktivisten, som altså utmerket godt visste at det å skulke skolen ville få konsekvenser for henne. Siden har Thunberg fått oppmerksomhet verden over for at hun irettesatte verdens politikere og makthavere da hun fikk holde en tale for FNs klimatoppmøte i desember. En tale for historiebøkene. Thunberg er blitt kjent for å sette skapet på plass, blant annet da hun på toppmøtet sa: «Dere snakker bare om grønn økonomisk vekst fordi dere er for redde for å være upopulære. Dere snakker bare om å gjøre framskritt med de samme dårlige ideene som fikk oss inn i dette rotet».

Thunberg satte også ord på det som i ettertid har vist seg å bli et av de store problemene for saken: «Siden de oppfører seg som barn, må vi ta det ansvaret de burde tatt for lenge siden.» Når ungdom skulker skolen for å streike for klimaet, tar de det ansvaret voksne og politikere burde ha tatt for lenge siden. Ungdommene handler fremfor å snakke, men blir møtt med latterliggjøring og hets. Det har vi dessverre sett altfor mange eksempler på de siste par ukene. Flere titalls tusen ungdommer verden over har fulgt Thunbergs eksempel og streiket fra skolen for klimasaken. I Narvik streiket ungdommene to dager den siste uken.

Felles for streikene er at de alle kommer av et ektefølt engasjement for å berge kloden vår. Ungdom i dag er opptatt av miljøspørsmål. Det vil du forstå om du spør en tenåring i dag om hva som blir det viktigste å ha fokus på i fremtiden.

LES OGSÅ: Andre klimastreik på få dager: – Ethvert tiltak er et steg mot en større løsning

I midten av februar hadde jeg gleden av å sitte i juryen som skulle kåre den beste forretningsideen på Narvik videregående skole, studiested Frydenlund. Felles for samtlige ideer var at de hadde tatt utgangspunkt i hvordan man med nye produkter og tjenester kunne gjøre noe for å verne om miljøet. Noen hadde ideer for å redusere matsvinn, andre for å bruke mer kollektiv transport og la bilene stå og noen igjen hadde som idé å lage produkter av miljøvennlig materiale. Miljø og et bærekraftig samfunn var fokuset for alle elevene, og engasjementet for miljøet var ikke resultat av at pensum ene og alene handler om miljø og klimasaken. Engasjementet var ektefølt. Et engasjement det kan virke som om mange voksne verker evner eller vil sette seg ordentlig inn i.

For i kjølvannet av klimastreikene landet rundt har ungdommene som streiker fra skolen for miljøsaken både blitt hetset og latterliggjort. Narvik er ikke et unntak, dessverre. I stedet for å heie på initiativet til Narvik-ungdommene, blir ungdommene møtt med kommentarer fra voksne om at de nå kaster bort utdannelsen sin, at de er umodne og uansvarlige – ja til og med bortskjemte og naive. Mange voksne diskuterer bare ungdommene, deres initiativ og aksjonsform, og ikke saken.

LES OGSÅ:

Det er synd at fokuset rettes vekk fra problemet ungdommene forsøker å belyse, men det er egentlig ikke annet å vente. Hvorfor? Fordi en del voksne ikke forstår alvoret. Og fordi mange voksne ikke evner å se langt nok fram. De ser ikke at valg vi tar i dag og handlinger vi gjør i morgen kan ha direkte konsekvenser for ungdommenes fremtid. Det synes lettere for voksne å være sinte på at NSB skal hete VY, irriterte for at bensinprisen er høye og mene noe om den mentale helsen til justisministerens kone, som rektor på Gangstø ressurssenter utenfor Bergen, Guttorm Helgøy, på glitrende vis ironiserte over i et innlegg i Bergens Tidende denne uken. Voksne ser ikke at klimaproblemene er menneskeskapte, at ungdom bare vil vokse opp i en bedre verden og at det veldig snart kan være for sent å gjøre noe med klimaproblemene. Og når du ikke forstår problemet er det mye lettere å angripe streiken. Det ser vi altså dessverre eksempler på gang på gang. Når du møter en streik for klimasaken med at ungdommene da får ta konsekvensen og aldri bli kjørt til skolen igjen, eller aldri fly på ferie, vitner det om at du verken forstår eller har respekt for ungdommenes engasjement.

Her følger en enkel huskeregel for deg som får lyst til å kommentere ungdommenes klimastreik: Hvis du ikke egentlig forstår hvorfor ungdommene streiker, men bare blir irritert fordi ungdommene får fravær fra skolen: Logg av Facebook og hold munn. Ungdommene er fullt ut i stand til å forstå at de får fravær hvis de ikke møter på skolen en dag. Elevene som allerede hadde for høyt fravær deltok ikke i streiken mandag. De tok ansvar for å fullføre utdannelsen sin, som voksne på høye hester belærende har kommentert at de må gjøre.

Ungdommene tar ansvar for sin egen fremtid. Vi andre kan støtte saken og ta Thunbergs oppfordring på alvor: Slutte å oppføre oss som barn.

God helg!


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken