Gå til sidens hovedinnhold

Mer enn bare en skole

Artikkelen er over 4 år gammel

Fylkets invitasjon til samarbeid om den nye videregående skolen i Narvik kan bli en døråpner for mange muligheter.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Mens Nasjonal Transportplan uten Ofotbanen og «Bypakke Narvik» foreløpig er blitt en stor skuffelse for Narvik og Ofoten, fikk vi mye å juble for i forrige uke. Først kom 1,25 milliarder kroner i form av planer og skisser for den nye videregående skolen i Narvik, som i tilfelle skal bygges på tomta til Frydenlund videregående skole og parkeringen vis-à-vis Idrettens Hus.

Deretter kom et nytt dryss over Narvikfjellet og Air+Style-arrangementet man jobber for å få til her i 2018. 3,3 millioner kroner fikk salgsleder Harald Kuraas og Narvikfjellet for å jobbe videre med snowboardarrangementet som definitivt vil sette Narvik på kartet på nye måter, kanskje også i nye og yngre miljøer.

Nordland fylkesråd er avsenderen bak de til sammen nesten 1,3 milliarder kronene som kommer Narvik til gode dersom den nye videregående skolen blir en realitet, og Narvikfjellet får landet alt som må landes. Det er raust. Og det er vanskelig å si noe annet enn at akkurat nå er det veldig godt å være i Nordland fylke.

Fylket ønsker at en av de mest imponerende videregående skolene landet skal være i Narvik. Det var fylkesråd for økonomi i Nordland fylkeskommune, Knut Petter Torgersen, som la fram planene for en ny videregående skole i Narvik. Skolen bør bygges på Frydenlund. Det er best egnet slår både Pettersen og Narvik-ordfører Rune Edvardsen fast. Det innebærer både å rive dagens skolebygg og bygge nytt, men også utvide med et tilbygg på parkeringsplassen vis-à-vis Idrettens Hus. Den nye skolen vil i tilfelle få et samlet areal på 24.000 kvadratmeter, med plass til over 1.000 elever.

LES OGSÅ:

Les også

Videregående skole: - Løsningen ligger på Frydenlund

Nå inviterer fylkeskommunen til tett samarbeid om den nye skolen, et samarbeid som vil gi Narvik flere muligheter. Edvardsen peker selv på mulighet for tomteutvidelse og makebytte. En ting er at vi nå får et skolekvartal på Frydenlund, som Edvardsen har ønsket seg lenge, der det vil yre av liv med barn og ungdom. Vi ønsker oss et bilfritt kvartal der vi gjerne ser grønne lunger og parker til glede for hele Narvik.

LES OGSÅ:

Les også

- En satsing som legges merke til andre plasser i landet

Men å flytte Oscarsborg og Solhaugen videregående skoler til Frydenlund frigjør også store tomter i sentrum og på Framnes, som kan reguleres om til boliger – enten leiligheter eller nye, sårt trengte eneboliger i sentrum. Før pinsehelgen overtok de aller første eierne sine nye tomter i Fagernesfjellet. Til Fremover sa de ferske tomteeierne Silje Ivarjord og Trond Adolfsen denne uken at de hadde lett lenge etter hus i Narvik: «Det aller meste var gammelt, og dyrt til at så mye måtte gjøres med husene.» Selv om tomtene i fjellet vil lette på presset på boligmarkedet i Narvik, finnes det de som ønsker å bo mer midt i sentrum og som ikke nødvendigvis trenger luft, spektakulær utsikt og nærheten til fjellet man får i Skistua. Både Solhaugen og Oscarsborg kan gi fantastiske muligheter for utvikling av sentrumsnære boliger. Tenk bare hvor stor tomt Oscarsborg i dag har. Der kan det bli boliger både i Dronningens gate, Tøttaveien, Håreks gate og Brannbakken.

LES OGSÅ:

Les også

– Det var bare gamle og dyre hus til salgs i Narvik

En mulighet den nye videregående skolen dessuten vil gi, er muligheten for å samordne idrettstilbud. Det er noe av det mer spennende som kan komme ut av det. Med et skolebygg som fysisk «omfavner» Idrettens Hus, vil idretts- og svømmehallen bli en naturlig del av den nye skolen. Skjønt, svømmehallen blir mest sannsynlig flyttet til et annet sted for å gi rom for en god innendørs idrettshall i Idrettens Hus. Vi ser helst at et svømmebasseng blir bygget i Fagernesfjellet, i det nye sentrumet som planlegges her – etter tegning av arkitekt Snorre Stinessen. Samtidig som vi altså får svømmebasseng for skolene, får vi et folkebad i fjellet i et signalbygg, der du kan flyte på rygg og nyte nordlyset. Det vil gjøre badet attraktivt utenfor byens grenser.

Men tilbake til Idrettes hus, som – uten svømmebasseng men fullt utnyttet som innendørshall – vil gi oss en gyllen mulighet til å få til en kraftsatsing på idrett gjennom samarbeidet med fylkeskommunen. Tore Nysæter (H) er krystallklar på dette overfor Fremover: «Det ufravikelige kravet som Narvik må stille når fylkeskommunen har invitert til samarbeid, er at nybygget skal resultere i at kommunen får den innendørshallen som vi ikke har i dag.» Til glede og nytte for elevene ved både videregående skole og grunnskolen.

LES OGSÅ:

Les også

Vil rive «alt» om nødvendig: Idrettens Hus, «Gulskola» og Villaveien barnehage

Vi stiller oss bak Nysæters innspill. Som kan gi muligheter til å realisere selv de mest ambisiøse planene. Geir Solheim kommer hjem for å overta som direktør etter Hilde «Pippi» Johannessen på Grand Royal i Narvik denne måneden. Til Fremover avslører han en drøm han har båret på en god stund, som han håper han – gjennom sin nye «gamle» rolle – kan være en av flere pådrivere for: «Jeg mener Narvik bør ta mål av seg til å hver eneste måned ha et arrangement som er større enn det en enkelt aktør kan klare å håndtere selv.» Et hårete mål og en ambisjon å strekke seg etter, men en ambisjon vi absolutt bør strekke oss etter også. Jeg liker målet til Solheim.

LES OGSÅ:

Les også

«Pippi» gir seg etter 27 år på samme hotell – Geir tar over

Skal vi lykkes med å få til store arrangement hele året gjennom, må vi ha gode innendørs fasiliteter. Milliondrysset fra fylket er ikke bare et skoleprosjekt. Vi må sørge for at muligheten til ny skole nå også blir muligheten til vekst for byen, og samtidig noe som setter Narvik på kartet. Tenk om vi hadde hatt «Funn Cup-tilstander» i Narvik hver måned, hele året gjennom?

Fylkets invitasjon til samarbeid kan vi i hvert fall gi oss muligheten til å skape en arena for det.

God helg!

Kommentarer til denne saken