Gå til sidens hovedinnhold

Åpent brev til helseministeren

Artikkelen er over 3 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Åpent brev til helseministeren.

Kjære helseminister Bent Høie.

I morgen skal jeg til Harstad sykehus til kontroll av min søvnapnè og cpapmaskin. Hvis du ikke vet hva søvnapnè og cpapmaskin er, så er det enkelt forklart at søvnapnè er at jeg stopper å puste når jeg sover (cirka 30 pustestopp i timen). Cpapmaskin er det som hjelper meg sånn at jeg kan sove hele natta med færrest mulig pustestopp, sist natt hadde jeg 2,3 pustestopp pr. time. På grunn av dette har jeg vært 50 prosent sykemeldt de to siste årene, men håper at jeg med hjelp fra helsevesenet kan være i full jobb snart.

Men det er ikke derfor jeg skriver til deg nå. Jeg fikk konstatert søvnapnè i Tromsø for to år siden, og da jeg reiste oppover fikk jeg dekket hurtigbåtbillett over fjorden og flyreise fra Evenes lufthavn til Tromsø, og det var veldig greit. Jeg reiste om morgenen klokken 08 og var hjemme klokken 16.

Men da jeg skulle tilbake til kontroll (en kontroll som tar 20 -30 minutter) fikk jeg beskjed om at jeg ikke fikk dekket flyreise. Jeg måtte ta taxi til Narvik og Helsebussen derfra.

Det vil altså si at jeg for en 20 minutters kontroll måtte reise hjemmefra klokken 0430. Helsebussen går fra Narvik 0545, ankommer Tromsø klokken 0955, jeg har time klokken 1200 og er ferdig klokken 1220-1230. Helsebussen går tilbake klokken 15 og ankommer Narvik klokken 1910. Taxi hjem, og da er jeg hjemme cirka klokken 2030, med forbehold om fint vær og godt føre. Altså 16 timer reise og opphold for en 20 minutters kontroll.

Det verste er at taxi tur-retur Kjeldebotn-Narvik koster mer enn båt over fjorden og fly til Tromsø, men det fikk jeg forklaring på fra pasientreiser: Med taxien kan de samkjøre flere fra samme plass inn til Helsebussen. Si meg, hvor stor er sjansen for at det fra en liten plass som Kjeldebotn med 250 innbyggere skal reise en eller to til med Helsebussen samme dag?

Det som skjedde var at jeg avbestilte min time i Tromsø, og sjekket om jeg kunne få samme kontrollen ved mitt nærmeste lokalsykehus som er Narvik, men dessverre; jeg måtte til Harstad. I øyeblikket tok jeg ikke det så tungt, jeg kunne jo bare ta hurtigbåten over fjorden til Evenes og flybussen derfra, enkelt og greit, og det ville ta like lang tid som om jeg tok fly til Tromsø. Og det er her det blir gøy, eller heller absurd:

Jeg fikk langt om lenge time i Harstad. Det tok litt tid, for først måtte jeg få mine papirer sendt fra Tromsø til Harstad, og i disse tider, som du kanskje vet, med nedskjæringer i posten, så tar sånne ting tid. Så måtte jeg stå på venteliste i Harstad, før jeg endelig fikk time til kontroll og justering av cpapmaskin. I Harstad tar dette også bare 20-30 minutter. Jeg reiste glad og fornøyd over fjorden og tok bussen fra flyplassen til Harstad og var hjemme igjen klokken 1540. Det tok bare 7,5 timer (en arbeidsdag for meg).

Så skulle jeg søke pasientreiser om å få dekket turen, og dette skulle jeg gjøre elektronisk, enkelt og greit, trodde jeg.

Men, jeg fikk ikke lagt inn verken båtbillett eller bussbillett, og slettes ikke taxikvitteringen (for jeg måtte jo ta taxi fra busstasjonen og opp til sykehuset). Nei, jeg fikk der beskjed om at jeg skulle få dekket billigste reisemåte som ifølge pasientreiser var kilometergodtgjørelse for kjøring med egen bil i 147 kilometer. Der satt jeg som et spørsmålstegn. 147 kilometer? Greit nok, jeg kunne jo ha kjørt med egen bil, men da måtte jeg ha kjørt rundt hele fjorden gjennom Narvik, og det er 180 kilometer.!

Jeg ringte pasienreiser i Tromsø og spurte om jeg hadde gjort en feil eller om det var feil på deres nettside. Svaret jeg fikk var at det stemte nok, jeg kunne få dekket billigste reisemåte, og det var hurtigbåt over fjorden og kilometergodtgjørelse med egen bil fra Evenes til Harstad, 147 kilometer.

Jeg ba dem da om å forklare meg hvordan jeg skulle få bilen med meg på hurtigbåten, sånn at jeg kunne kjøre til Harstad, men fikk til svar at det var ikke deres problem, og at de bare fulgte de reglene og forskriftene som Helse- og omsorgsdepartementet hadde fastsatt, ditt departement.

Synes du dette henger på greip? Er det virkelig sånn vi skal ha det i et av verdens rikeste land?

Høie: Du og din regjering har nå i flere år prøvd å legge ned lokalsykehusene. Mitt lokalsykehus er Narvik sykehus, som er en del av UNN. Det har du ikke klart, heldigvis, men ingen skal komme og si at du ikke har prøvd. Du har klart å legge ned behandlingstilbud ved sykehuset. Du har uttalt at ikke alle sykehus kan ha et tilbud til alle, og det forstår jeg, men det jeg ikke forstår er hvorfor jeg ikke får dekket det som det koster å reise til det nærmeste sykehuset som har det behandlingstilbudet som jeg trenger.

Det blir så dyrt hvis vi skulle sende alle som skal til kontroll med en eller annen skavank med fly eller buss får jeg høre. Men hvorfor skal vi som er syke måtte bruke et døgn eller to for en 20 minutters kontroll. Tenk om dere heller kunne sende den som skal kontrollere eller undersøke til nærmeste lokalsykehus, og at pasientene kunne reise korteste vei. Ville ikke det bli billigere, og de fleste legene som jobber på de store sykehusene er vel stort sett unge friske folk, som tåler en reise på eksempelvis to-tre timer og kanskje ei eller to overnattinger på hotell en gang i måneden eller annen hver måned, alt etter som hvor mange pasienter legen skal undersøke? Blir det mer, så vil det kanskje lønne seg å opprette et behandlingtilbud.

Da kan jeg når jeg skal til kontroll klokken 1215 på Narvik sykehus, dra på jobb i Ballangen på morgenen klokken 0800, kjøre til Narvik sykehus klokken 1130, være ferdig på sykehuset klokken 1245, og være tilbake på jobb klokken 1330. To timer ville jeg brukt, i stedet for 16 timer til Tromsø eller 7,5 timer til Harstad! Samfunnsøkonomisk ville det være en vinn-vinn situasjon!

Men ærlig talt, kjøre med egen bil, når egen bil står på andre siden av fjorden. Ser du galskapen? Man må nesten være konsulent for å forstå det.

PS. Dette brevet blir også sendt til Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, alle partilederne, VG, Dagbladet, Klassekampen, Fremover, Nordlys, Harstad Tidende og Avisa Nordland. Helse Nord.

Kommentarer til denne saken