Kjære leser. For noen år siden skrev jeg en kommentar i denne spalten under overskriften «Hva er det med Narvik?» Den gang oppfattet jeg Narvik som nei-byen som ikke ville fokusere på egne muligheter, fremme samarbeid eller bygge gode fellesløsninger i Nordland. Mine synspunkter ble ikke godt mottatt. For å si det pent.

Narvik, som en gang var den klart største byen i Nordland, er en utypisk nordnorsk by. Andre byer har vokst på fiskerier. Narvik er bygget på svensk malm, som transportknutepunkt og utskipningshavn. Mens nordnorske byer som Tromsø, Bodø og Alta har hatt sterk vekst har folketallet i Narvik stagnert. Byen har gjennom årene mistet arbeidsplasser, blant annet som følge av utflagging av Hurtigruten og nedleggelse av solcelleindustri.

Nå er det offensivitet og positivitet som gjelder. Som i Bodø har det funnet sted et mentalt skifte i Narvik. Som i Bodø er sutring over tapte arbeidsplasser erstattet med fokus på nye muligheter.

Mangel på kapital legger brems på gode utviklingsprosjekter. I Bodø har DA-midlene bidratt til universitet, Stormen-byggene og Bodø Havn.

I Narvik har de etablert en unik modell. Stiftelsen Forte Narvik finansieres av årlige overskudd fra frittstående Sparebanken Narvik. Siden opprettelsen for fem år siden er stiftelsen tilført 210 millioner kroner.

Som leder av stiftelsen har tidligere Fremover-redaktør Roger Bergersen ansvaret for å sette kapitalen i arbeid på en måte som skal bidra til vekst i Narvik-regionen. Stiftelsen har kjøpt seg inn i virksomheter for å bevare lokalt eierskap og sikre arbeidsplasser. Det mest synlige bidraget er signalbygget «Det 4. hjørnet», den nye møteplassen i sentrum med bibliotek, turistkontor og krigsmuseet. Forte Narvik var byggherre og prosjekterte et bygg som forløste kapital fra Kunnskapsdepartementet, kommunen og fylkeskommunen. Narvik får et sentrumsløft. Nord-Norge et moderne krigsmuseum og dokumentasjonssenter.

Torsdag sprakk nyheten om at Narvik, i samarbeid med Norges skiforbund, vil søke om det gigantiske alpin-VM i 2025. Forte Narvik går også her inn som største aksjonær når det skal investeres 250 millioner kroner for å løfte et spektakulært anlegg til verdenstoppen.

Mer enn noen gang er det avgjørende at en kapitalfattig landsdel er kreativ og har selvtillit til å bygge attraktive byer, med tro på egne unike muligheter. Prognosene som kom fra SSB denne uka forteller at Nord-Norge ikke vil ta del i folketallsfesten. Vi blir enda lettere på den nasjonale kjøttvekta.

Satsingen i Narvik er kjærkommen. Den gir nye farger til en spennende landsdel og skaper positiv oppmerksomhet. Et eksempel til etterfølgelse.

Lykke til,

Narvik!