VM, nu skal du hjem til nord

Artikkelen er over 2 år gammel

Gratulerer Narvik, gratulerer Nord-Norge og gratulerer til hele Norge.

DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Tittelen er kanskje en klisjé, men strofene «VM, nu skal du hjem til nord» har blitt et motto for et nordnorsk VM i alpint i 2027, gjennom sangen til Stephan Gracia Slaaen. Nå er det ikke lenger bare en sangtekst. Nå er et VM i nord nærmere enn noen gang.

Skistyret bestemte seg mandag, for å satse på Narvik og Nord-Norge som kandidat til et VM i alpint i 2027. Ikke fordi det er Nord-Norges tur til å få et stort idrettsarrangement. Ikke fordi Tromsø ble fratatt et vinter-OL. Ikke fordi Hafjell/Kvitfjell ikke er landets fremste skidestinasjon. Fordi Narvik leverte det beste konseptet og den beste søknaden. Narvik er kandidaten skiforbundet tror kan få VM til Norge for aller første gang.

Samtlige ordførere i nord gir sin støtte. Folk fra hele Nord-Norge tok turen til Narvik for å følge overleveringen av søknaden under leveringsfesten tidligere i år. Dette har blitt lagt merke til. Det vet vi.

Det hele startet allerede i april 2016. En vill idé om å arrangere et VM, i en by full av verdensmestere, ble lansert overfor Skiforbundet. Den gang var det byen Narvik som skulle arrangere et VM i alpint i 2025.

Raskt ble blikket løftet og Narvik var ikke lenger arrangøren for et potensielt VM. Det var nå VM i Nord-Norge. Et avgjørende og strategisk viktig og riktig valg. Det er nok flere som fortjener ros for dette grepet, men kanskje den viktigste pådragsdriveren var Knut-Eirik Dybdal. Harstad-mannen som en gang før har maktet til å realisere en vill idé i Nord-Norge: Arctic Race of Norway.

Siden har Rune Edvardsen og Erik Plener konsekvent snakket varmt om Nord-Norge - og den samme linja har alle i organisasjonen lagt seg på.

Nå er det igjen tid for å løfte blikket. Nå handler det verken om Narvik eller Nord-Norge. Nå skal VM hjem til Norge. En av verdens største alpin-nasjoner, som har tatt 45 VM-medaljer, 16 av dem gull, de siste 20 årene – men som aldri har arrangert et VM.

Nå er det viktig at vi fortsetter med de samme holdningene som Erik Plener og co. har hatt hele veien. «Skal vi få et VM til Nord-Norge og Norge, så er det ikke fordi vi fortjener det, men fordi vi er det beste alternativet». Det er ingen som fortjener et VM. En må gjøre seg fortjent til et VM. Det kan Norge få gjennom det beste konseptet – og det unike. Skal vi klare det, må vi alle stå sammen. Alle sammen.

Narvik vil trenge hjelp fra Kvitfjell/Hafjell som sitter med den største og beste arrangørkompetansen i Norge. Denne må Narvik, Nord-Norge og hele Norge benytte seg av dersom søknaden om et norsk VM i 2027 skal vinne fram internasjonalt.

Som Erik Plener i Alpin VM 2025 AS uttalte tidligere: Dette er bare de 50 første meterne av et maraton. Det har han helt rett i. Det er nå jobben for alvor begynner.

Jobben begynner for alvor tirsdag klokken tolv. I kveld er det lov å feire.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken