Ofoten på et sidespor?

BESTEMT: Monica Mæland, her sammen med (f.v.) ordførerne Jan Folke Sandnes, Hamarøy, Rune Edvardsen, Narvik og Tor Asgeir Johansen, Tysfjord. Foto: Fritz Hansen

BESTEMT: Monica Mæland, her sammen med (f.v.) ordførerne Jan Folke Sandnes, Hamarøy, Rune Edvardsen, Narvik og Tor Asgeir Johansen, Tysfjord. Foto: Fritz Hansen

Av
DEL

LeserbrevOver 20 års arbeid med regionreform går nå mot fullføring. Desentralisering av oppgaver og makt , fra Oslo til regionene, skal nå realiseres. Flere tunge utredninger viser at det trenges større og sterkere regioner for å makte disse oppgavene, og i 2014 vedtok stortinget å følge opp dette. Enstemmig, faktisk.

Når vårt fylke, Nordland, skal tilgodesees så er det ikke noen naturlov at alt skal til Bodø. Det er ingen premiss i reformen at nye oppgaver skal lokaliseres til fylkeshovedstaden.

Nå er jo Bodø nylig tilgodesett med betydelige midler til flytting av flyplass. Og Rana er tilgodesett med ny flyplass. Innebærer det at de nå har fått sitt og vil invitere andre til å ta sin del?

Nei. Erfaringen fra Bodø om Rana må være at de er flinke til å bli hørt, og at det vil de fortsatt være.

Det er flere byer i sørfylket som vil by seg frem. Hva så med Ofoten?

Allerede i neste måned skal ekspertutvalgets rapport konkretiseres, og vi må forvente at noen i fylket begynner å posisjonere seg ved første anledning.

Men i Ofoten er det åpenbart vanskelig å samle kreftene. For her kjemper man heller en slags kamp mot vindmøllene. Fokuset hos noen er å finne en brekkstang for å få omgjort et statlig vedtak om hvordan Tysfjord kommune skal deles. Man forsøker å gi inntrykk av at man jobber for felles fred og harmoni, men under vannskorpa lurer en front mot Hamarøy og vestsiden av Tysfjord.

I denne situasjonen virker det ikke som at man i Ofoten er på den arenaen der det er noe å oppnå.

Ofoten har parkert seg på et sidespor, mens resten av fylket følger med på togrutene.

Slik burde det ikke være.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags