(nettavisen): Den norske kronen har styrket seg betydelig de siste ukene og 100 svenske kroner koster nå bare 94 norske kroner. Det er utmerket nytt for alle nordmenn som handler i Sverige, men gjør det desto tøffere for norske salgsbedrifter som konkurrerer med svenske.

– Det er veldig gode nyheter for oss. Vi merker at den norske kronen er blitt betydelig sterkere den siste ukene og vi tror at det kommer til å forsterke i enda større grad den gode effekten vi har hatt i form av høyt salg. Juli var den beste julimåned noensinne for oss og august ser også veldig bra ut, sier Ole Jørgen Lind, sjef for dagligvarebutikken Maximat på Nordby, til Nettavisen.

Drar over grensa

Butikken hans ligger like ved grensen til Norge, og hovedkundegruppen hans er nordmenn som drar over grensen for å handle mat.

Den norske kronen lå på rundt 98 kroner mot 100 svenske i slutten av juni, men har deretter styrket seg gradvis gjennom sommeren. For et år siden var norske kroner endel svakere enn den svenske, og for et år siden var styrkeforholdet 102 norske til 100 svenske. Med andre ord har den norske valutaen styrket seg rundt åtte prosent mot nabolandets siden på et år.

En styrket norsk kronekurs slår direkte ut på kassalappen i Sverige i form av lavere reelle priser for nordmenn, og Lind opplever at kundene hans får dette med seg og svarer med å kjøpe enda mer.

– Vi opplever at kundene er veldig orientert på både pris og valuta. Nå som vi er tilbake til hverdagen med hverdagen, med hverdagsregninger og hverdagsproblematikk, venter vi at salget skal fortsette i samme retning, sier han.

Gasshopp

Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets sier at den sterke norske kronen henger sammen med spesielt gassprisen. Gas er Norges viktigste eksportartikkel og prisen ligger på rekordnivåer.

– For å ta det viktigste først så handler det om gass eller krig om du vil. Hvis man skal peke på en faktor som har påvirket styrkeforholdet over norsk og svensk krone over tid, så er det den største forskjellen, sier Østnor.

Prisen i været

Han viser der til Ukraina-krigen, som har skapt stor usikkerhet mot levering av russisk gass til Europa. Det har igjen sendt prisen til været.

– Olje har også vært med på reisen også, men den har falt tilbake den siste perioden, men gassprisen holder seg høy, sier DNB-økonomen.

Han viser til at Norge mandag morgen la frem tall som viste det at største handelsoverskuddet i Norge noensinne.

– Det er en påminnelse om effekten av gassen. Gassen er nesten halvparten av råvareeksporten vår og med de prisene vi ser nå er det blitt den største inntektskilde, sier han.