Gå til sidens hovedinnhold

Den nye normalen

Artikkelen er over 1 år gammel

Korona har satt samtlige bransjer på prøve i 2020. For veldig mange handler det nå om å justere kursen mot en ny normal med nye muligheter.

LEDER

I januar inviterer NHO til sin årskonferanse «Jobbskaperne». Aldri har temaet vært viktigere. Den internasjonale konkurransen blir stadig hardere, også innenfor næringer Norge tradisjonelt har vært sterkest i. Eksportinntektene går litt ned, både innenfor fiskeeksport men ikke minst også innen olje og gass. På toppen av alt har koronapandemien satt Norge tilbake. Bedrifter har gått under, arbeidsledigheten er på skyhøye 6,9 prosent. 195.000 mennesker er helt eller delvis arbeidsledige.

Det er lett å se seg blind på alt pandemien har ødelagt. De siste par ukene har Fremover intervjuet næringslivsledere, ordførere og kulturpersonligheter om det helt spesielle koronaåret 2020. Hvordan opplevde de koronaåret, og hva tror de om den nære fremtid? Felles for flere er at koronapandemien kom som et kanonskudd for baugen og midt i veien for en god trend. En utvikling som gikk oppover og fremover. Grand hotell i Narvik lå for eksempel an til å få sitt beste år noensinne i 2020, men over natten forsvant nesten hele inntektsgrunnlaget for hotellet da landet stengte ned.

Les også

Marlene (31) trodde 2020 skulle bli tidenes år for hotellet. Så kom korona. Slik tror hun 2021 blir

LES OGSÅ:

Alpininteresserte fra hele verden hadde øynene rettet mot Narvik da junior-VM gikk av stabelen, men like før landet stengte ned tok man den tunge avgjørelsen å avlyse resten av verdensmesterskapet. Og apropos alpin: Narvikfjellet AS sto også foran det som kunne blitt tidenes sesong, med bakker preppet for verdenseliten og snø nok til å stå på ski til langt uti mai. Da landet ble stengt ned måtte også heisene stoppes. Det fantes ingen måte å kjøre heisene på uten å risikere smitte, og hele resten av sesongen gikk i vasken. Det er ikke vanskelig å forstå at fjellet – som skal være et Narvik-regionens stor turistmagneter – har balansert på kanten av et stup når hele gullperioden av sesongen avlyses.

Les også

2020 ble et år med mange vanskelige avgjørelser for ordfører Rune: – Å avlyse Vinterfestuka og VM var det tøffeste

LES OGSÅ:

Mange selvstendig næringsdrivende har vært nødt til å legge ned driften helt. Med i praksis null aktivitet kunne for eksempel ikke Bjerkvik lyd levere lydtjenester til konferanser og konserter. Reiselivet har også fått seg en knekk. Uten turister i byen, uteblir inntektsgrunnlaget. En veldig god sommer er ikke nok til å berge året. Man må tenke nytt.

Midt oppi dette er det viktigere enn noen gang å holde øynene rettet fremover, og se på mulighetene som finnes for å sikre jobber og ikke minst skape jobber i Norge de neste årene. Det er dette NHO forsøker å hjelpe oss med når de inviterer til sin årskonferanse. For opp av asken stiger også muligheter. Spørsmålene er bare hvilke muligheter, og hvordan griper vi disse? Allerede har vi sett at lokalt næringsliv har grepet de nye mulighetene krisen har gitt. Sølvi Øgsnes på Breidablikk har startet lefseproduksjon som går så godt at hun ser for seg en fremtid også etter krisen. Grand hotell utnytter kompetansen de har på kjøkkenet til å lage matkasser til lokale. For å nevne bare noe.

Les også

Lefseproduksjon sikrer arbeidsplasser på Breidablikk: – Ønsker å fortsette etter pandemien

LES OGSÅ:

Krisen har åpenbart noen muligheter også for lokalt næringsliv. Fortrinn man kan utnytte. Skal vi tenke litt større, inn i en NHO-kontekst, må vi satse langs flere akser om vi skal ha et fortrinn nasjonalt og gjerne internasjonalt. For det første blir det viktig å satse på klimavennlige løsninger og grønne næringer. I nord er vi i en særstilling når det kommer til naturgitte ressurser, som for eksempel kraft. Både vann- og vindkraft representerer muligheter vi må gripe med begge hendene. I Bjerkvik er spennende planer om en kraftkrevende industri – nemlig datalagringssenter – lansert, og gode krefter jobber for å få realisert både investeringer og arbeidsplasser her.

Les også

Så stort kan et datasenter i Bjerkvik bli

LES OGSÅ:

I Bjerkvik bygges det også næring rundt logistikk. Rema 1000 bygger nytt lager på Herjangshøgda. Kombinert med den posisjonen Ofoten allerede har som et logistikknutepunkt ligger det mange muligheter til å skape mer her. I desember gikk det første flyet med fisk fra Evenes til Asia, og det blir flere. Det er opprettet en direktelinje med elektrifisert tog som går fra Narvik til Kina, med alle de mulighetene dette innebærer. Mange er utålmodige etter å se mer gods på den nye Silkeveien mellom Narvik og Kina, ikke minst landene langs linjen som også nyter godt av den nye muligheten til å nå Kina i øst og en isfri havn i vest.

Les også

Nå er den etterlengtede containeren endelig framme i Narvik

LES OGSÅ:

Reiselivet er blitt hardt rammet av korona, ikke minst flytrafikken. Det kommer til å ta år før flytrafikken har bygget seg opp til det nivået det var. Flyene og de mange hundre rutene ut i verden fra Norge gjorde verden tilgjengelig. Mulighetene har vært mange. Korona satte en stopper for utenlandstrafikk, men ironisk nok har korona likevel gjort verden til et litt mindre sted. Digitaliseringen har skutt fart. Nye muligheter for samhandling har oppstått og med det nye muligheter for å skape jobber på tvers av landegrensene.

Korona er ikke lenger en unntakstilstand. Korona har skapt en ny normal. Nå må vi jobbe oss tilbake til den nye normalen, og skape fremtidens arbeidsplasser. Noe blir helt nytt, men mye må skapes på skuldrene av det vi allerede har.

Kommentarer til denne saken