Seniorsersjant Fedor Grigorovich Kopanyts

Den 18. oktober 1944 krysset den røde armés første avdelinger den norske grensen ved Tårnet-veien i Øst-Finnmark.

Den sovjetiske arktiske offensiven, også kjent som Petsamo-Kirkenes-operasjonen, var den siste i en rekke strategiske offensive operasjoner utført av sovjetiske væpnede styrker gjennom hele 1944, langs hele østfronten. Målet med denne serie av operasjoner var å bryte ned nazistenes motstand. Petsamo-Kirkenes operasjonen har senere blitt en modell for krigføring i arktiske områder.

Kirkenes spilte en betydelig strategisk rolle som et tysk befestet knutepunkt som kunne brukes til å treffe mål inne i sovjetisk territorium fra norsk side. Fra det sovjetiske militære perspektivet ville erobring av Kirkenes løse et sovjetisk sikkerhetsproblem i Arktis. For Norge betydde det starten på frigjøringen fra nazistene.

Denne historien handler om den ukrainske soldaten Fedir Kompaniyets’, som ble en helt og bidro til frigjøringen av Norge.

Fedir ble født 3. august 1918 i landsbyen Mefedivka i Sumy-regionen i Ukraina. Han vokste han opp i sin familie. I 1930 ble han uteksaminert fra skolen og begynte å jobbe i lokal kolkhoz, en kollektiv gård etablert av sovjetiske myndigheter. I 1932-1933 overlevde familien hans Holodomor - en menneskeskapt hungersdød organisert av Stalin for å passivisere Ukraina.

I 1939 ble Fedir vervet til den røde armeen. Han deltok i frontlinjen fra juni 1941. Fedir kjempet i den nordlige marinen og ble såret to ganger. Han var 26 år gammel da han sammen med troppen sin gikk inn i Øst-Finnmark for å frigjøre Norge fra nazister.

Værforholdene under den sovjetiske offensiven var meget ugunstige. Lavtrykk og arktiske vinder gjorde flyvåpnenes operasjoner kompliserte, mens kraftig regn ødela veger og økte elvenivået som gjorde kryssingen deres til en vanskelig oppgave.

Tidlig på morgenen den 25. oktober krysset 253. infanteriregiment av 45. infanteridivisjon av den sovjetiske 14-arméen til den karelske hærgruppen Bøkfjorden fra Jakobsnes. Blant dem var troppen til seniorsersjant Fedir Kopaniyets`. Under kraftig skuddveksling krysset Kompaniyets’ tropp Bøkfjorden og ga dekningsild til de andre avdelingene av bataljonen som krysset bukten.

Nazistene hadde begynt ødeleggelsen av byen. Kirkenes sto i brann. Til tross for eksplosjoner og branner klarte den røde hæren å bryte ned fiendens motstand. Klokken 13.00 var den tyske garnisonen fullstendig beseiret.

Seniorsersjant Fedir Kompaniyets ble sammen med troppen sin de første sovjetiske soldatene som kom inn i Kirkenes.

Den 24. mars 1945 ble Fedir Kompaniyets’ tildelt den gylne stjernen med tittelen Helt av Sovjetunionen. I tildelingsbrevet hans er det en kort beskrivelse av Fedir Kompaniyets bragd:

Om natten var lagleder seniorsersjant Kompaniyets`, sammen med sin tropp, den første som krysset Bøkfjorden, som er over 200 meter lang. Til tross for kraftig ildgiving fra bombekastere og gevær, kom de raskt over fjorden uten tap ved å lykkes med å manøvrere i en liten båt ved å bruke brokarene til den sprengte broen som dekning. Han, sammen med troppen sin, hoppet i land og ga dekningsild mens bataljon 253. krysset bukten på amfibier. Han eliminerte små grupper av fiender ved skyting, rykket raskt frem og var den første sammen med troppen sin, som gikk inn i Kirkenes.

Kirkenes ble slik den første byen i Norge som ble frigjort med den ukrainske helten i hovedrollen. I Kirkenes og Finnmark ble Fedir Kompaniyets` fra Ukraina ønsket velkommen som en befrier.

Tyske tap var 5.450 soldater og offiserer, og 160 soldater overga seg. Totalt 15 773 sovjetiske offiserer og soldater ble drept eller såret under hele offensiven, de fleste på den sovjetiske siden av grensen.

Rapportene sa i ettertid: Den røde armé i Sør-Varanger opptrådte eksemplarisk før de gikk av med pensjon 25. september 1945.

Den norske regjeringen fikk beskjeden om at Den røde hær hadde tatt seg inn i Norge samme dag som Kirkenes ble frigjort. Dagen etter sendte regjeringen en uttalelse til Moskva-regjeringen hvor det bl.a.

"Frigjøringen av Norges nordligste del vil bli møtt med glede og entusiasme av hele det norske folk, og vil ytterligere bekrefte vennskapet mellom våre to land."

Petsamo-Kirkenes-operasjonen gjorde det mulig å beseire nazistene i nord og markerte begynnelsen på frigjøringen av Norge fra tysk okkupasjon.

Offensiven ble utført av de felles styrkene til den karelske hærgruppen og den nordlige flåten i løpet av 7.-29. oktober 1944. Den røde armé i Sør-Varanger i Finnmark opptrådte eksemplarisk før de forlot området den 25. september 1945.

Det totale antallet ukrainere som tjenestegjorde i den røde armé var omtrent 23 %. Mange ukrainere, spesielt flyveress(flyveress er en betegnelse på en militær pilot som har skutt ned minst fem fiendtlige fly) , kjempet med militær rang i den røde armé i det sovjetiske arktis. Det var 6 ukrainere blant 30 offiserer og soldater fra den karelske hæren samt 25 sjømenn fra Nordflåten som ble tildelt tittelen Helt av Sovjetunionen for Petsamo-Kirkenes-operasjonen. Med rang i Northern Navy Air Force ble 6 ukrainere dekorert som Helter av Sovjetunionen, 2 av dem for Petsamo-Kirkenes-operasjonen.

Det er all grunn til å takke de ukrainske heltene for deres innsats i frigjøringen av Norge etter den tyske okkupasjonen. Ukrainske soldater gjorde en avgjørende innsats for å frigjøre Norge i 1944 i Øst-Finnmark.

Helten som bidro sterkt til Norges frihet døde 24. november 1976 i sin barndoms landsby.

Fedir Kompaniyets’ fikk verken heder eller takk fra norske myndigheter for sin innsats for vår frihet. Forresten, ingen ukrainere har mottatt det ennå...

Men den gylne stjernen som helten fra Sovjetunionen prydet brystet til den modige krigeren fra Ukraina.