23. juni i fjor overtok Dennis Kersten formelt bygget til Kaia kafé i Kjeldebotn, og planen var å starte opp med drift av kafeen til påsken i år. Slik gikk det ikke.

En av årsakene er at det tok 6–7 uker å få på plass serverings- og skjenkebevilling. Det tok også tid å få registrert selskapet i Brønnøysund, opprette kontoer og leveringsavtaler med leverandører. Alt tok mer tid enn han hadde trodd.

Leter etter en kokk

En annen ting som var utfordrende for åpning i påsken, var at han ikke har fått tak i en kokk. De som har svart på annonsen er interessert i en helårsjobb, og han kan kun tilby en sesongjobb.

– Jeg er optimist og håper jeg snart får ansatt en kokk, sier Kersten til Fremover.

Han jobber selv i kafeen, men det er ikke mulig for han å både lage mat og servere samtidig. Derfor har han en svært enkel meny i tillegg til kaffe og kaker.

– Jeg har også kjøpt en baristamaskin som jeg håper å få i drift snart, forteller han.

I påvente av å få tak i en kokk, hadde han forrige helg en forsiktig åpning av Kaia kafé. Fredag kom det ingen, men det skyldtes at nok at ingen hadde fått med seg at han åpnet. Lørdag var det et privat selskap, og søndag fikk han sine første kunder.

– Det har tatt tid og mye krefter enn jeg håpet å starte opp en bedrift, sier han.

Savner velkomst fra kommunen

Gamle Ballangen kommune betale for leie av oppholdsrom og toalett hos Kaia kafé til passasjerene på båten over til flyplassen. Han har sendt en henvendelse til Narvik kommune om dette, uten å få svar.

Han er også overrasket over at Narvik kommune ikke ser at han har startet opp og ønsker han velkommen.

– Jeg tar en stor risiko med å starte opp her, og savner en anerkjennelse og at Narvik kommune ser meg. De burde ønsket meg velkommen og svart på henvendelsen, mener han.

For som han sier, han kommer fra et annet land og etablerer seg nå her etter å ha bodd på Senja. Da hadde det vært fint om kommune var på tilbudssiden og spurte om han trengte noe.

Fra Berlin

Dennis kommer opprinnelig fra Berlin, og har bodd på Hamn i Senja siden 2017. Han pendlet mellom Oslo og Berlin fra 2014, og snakker godt norsk.

– Jeg begynte jobbkarrieren min i Oslo, og valgte Nord-Norge som mitt bosted. I 2017 kjøpte jeg bolig på Senja, og jobber derfra som IT-konsulent, forteller han.

Han har lenge hatt en drøm om å jobbe med noe annet enn IT, og har også lenge hatt en idé til hva han har lyst å gjøre.

Kontorfellesskap

En av tingene han drømmer om å starte opp er det som på engelsk heter «co-working-space», altså et kontorfellesskap hvor mange kan dele på et stort kontor. Ingen har fast kontorsted, men bruker kontoret ved behov. Der skal det være internett, bord, stoler, kaffemaskin og det du trenger.

Bakgrunnen for ideen er at mange i dag kan jobbe hvor som helst, bare de har internett. Og det finnes også et konsept hvor folk bor og jobber sammen på denne måten for en eller flere uker, og så reiser de videre til nest sted. Slike arbeids-nomader har blitt mer og mer vanlig.

– På Flakstad i Lofoten finnes et slikt konsept kalt «Arctic coworkers lodge». Der bodde jeg som en av de første gjestene da de åpnet i 2018.

På et slikt sted kan gjestene både bo, jobbe og oppleve stedet så lenge de ønsker.

Møterommet i andre etasje mener han er et fint sted å starte opp et kontorkollektiv en gang i fremtiden, og de to hyblene kan leies ut. I vinter er hyblene og badet pusset opp og blitt litt mer moderne. Han har også kjøpt tre campingvogner som blir plassert utenfor.

– Det betyr at jeg nå kan leie ut 16 sengeplasser, forteller han.

Selv lette han først etter hus i Narvik, men tapte budrunden. Han har fremdeles huset på Senja, men ser seg om etter et hus i Kjeldebotn.

– Det er nok best å være i nærheten, og være i Kjeldebotn i sesongen. Det kan også være en god idé å ha et bosted her til ansatte.