Planen om en gondolbane fra Narvik sentrum og helt opp til Øvre Fjellheisstasjon, ble lansert allerede i 2014. Da hadde Narvikgården jobbet med å utvikle Narvikfjellet som en helårsdestinasjon og ny bydel i sju år allerede. En byheis fra sentrum var del av den siste fasen og kronen på verket for den nye gondolen, som åpnet i februar 2019.

Fredag gikk startskuddet for reguleringsarbeidet som forhåpentligvis ender i at Narvik får en ny attraksjon om noen år. Men planene om byheis møter ikke overraskende motbør.

Først og fremst fra de 120 grunneierne samt naboene som berøres direkte og indirekte. Det er ikke vanskelig å forstå at beboere som får en gondol svevende rett over stuevinduer og terrasser reagerer og ikke synes noe om planene om byheis. Det er selvsagt ingen trøst for naboene som nå får gondolen over hustakene at traseen som er valgt er den som berører færrest grunneiere og naboer.

Jeg har respekt for at byheisen vekker sterke følelser, men dette er et forhold mellom grunneierne og naboene på den ene siden, og Forte Narvik på den andre siden. Vi må bare stole på at Forte Narvik sammen med grunneierne finner løsninger som er gode nok for alle parter.

For isolert sett er byheis en god idé, og som hånd i hanske for en bakkeby som Narvik. Og det er det i hovedsak tre grunner til slik jeg ser det:

1. Attraksjonen

For det første er en gondolbane fra sentrum og til toppen av Fagernesfjellet i seg selv en turistattraksjon, sommer som vinter. I Voss åpnet gondolen sommeren 2019. Gondolen tar deg fra togstasjonen og opp til Hanguren, et fjell der gondolen stopper på 820 meter over havet – nesten et par hundre meter høyere over havet enn byheisen i Narvik vil gå.

Gondolen har vært omstridt, men samtidig et trekkplaster og en attraksjon. På Tripadvisors nettsider kan vi lese en rekke positive tilbakemeldinger på turen, som starter 57 meter over havet. De som er kritiske, peker på prisen. Den er stiv. Vel 400 kroner per person.

Gondolen i Voss sliter med etterdønninger fra pandemien, men til tross for dette tok 95.400 gondolen til toppen av Hanguren i fjor. Året før fraktet gondolen nesten 90.000 passasjerer.

Hva besøkstallet kan bli i Narvik, er det selvsagt ikke mulig å si helt presist i dag. Forte Narvik opererer selv med anslag på vel 60.000 reisende det første året. Men narvikregionen er en voksende turistdestinasjon, og med millioner av seere av «Kampen om Narvik» verden over, er forventningene store til at Narvik vil oppleve en vekst i såkalte krigsturister som legger turen til Narvik.

Det er å håpe at gondolen også i seg selv vil trekke til seg turister. Om ikke annet, så i hvert fall skiturister som kanskje får øynene opp for hvor lettvint det vil bli å være skiturist i Narvik.

2. Kollektivtransporten

Det bringer oss over på grunn nummer to. Vel framme i Narvik skal nemlig turistene bo et sted. Neste år står et helt nytt leilighetshotell med over 150 sengeplasser klar i Narvikfjellet. En gondolbane vil gi turistene muligheten til å komme seg til og fra sentrum uten bruk av drosje, buss eller leiebil – og uten ventetid. Nedre gondolstasjon er en kort spasertur fra både leilighetshotellet og hyttene i fjellet, og vil garantert være den foretrukne måten å komme seg ned til sentrum på. Og forhåpentligvis også en opplevelse man vil snakke om til venner og kjente.

Den andre veien vil byheisen være den enkleste og beste måten å komme seg opp i fjellet på for alle som bor på et av hotellene i sentrum. Også her er det snakk om en kort spasertur, med slalåmski på skuldrene og støvlene på beina, før skituristen kan tas rett opp på toppen av Narvikfjellets anlegg i Fagernesfjellet.

Når vi snakker om turister, har vi også de som kommer sjøveien. Det jobbes for å øke antallet ankomster av cruiseskip med turister fra hele verden. En tur med gondolbanen fra sentrum og helt til toppen vil uten tvil stå på programmet for mange av cruiseturistene, og de planlegges det mange tusen av. Forte Narvik budsjetterer beskjedne 6.000 cruiseturister i året som passasjerer på byheisen, som alene vil gi mer enn halvannen million i billettinntekter på cruise.

Men det er ikke bare turistene som kan nyte godt av en byheis. På UiT Narvik er det planlagt en stasjon der byheisen vil gjøre et stopp. Her ser Forte Narvik for seg at studenter som bor i byen vil bruke byheisen for å komme seg til universitetet, og at byheisen også blir det foretrukne kollektivmiddelet for studenter som vil ned til sentrum og opp igjen. Med et stopp både på universitetet og nedre gondolstasjon, blir byheisen også et kollektivmiddel for de som bor i fjellet.

3. Sentrumsstasjonen

Den tredje grunnen til at byheisen er en god idé, er at den kommer med et stasjonsbygg på den såkalte «Svilletomta», trekanten mellom Det fjerde hjørnet og Amfi. Å bygge denne stasjonen er god sentrumsutvikling. Hva denne bygningen kan inneholde, setter nærmest bare fantasien grenser for.

Jeg tillater meg å tenke høyt: Det er nærliggende å se for seg at stasjonsbygningen kan bli en utvidelse av kjøpesenteret som ligger som nærmeste nabo. På skisser som er laget av stasjonsbygningen, går det en glassbru fra stasjonen og inn på Amfi. Denne glassbrua kan inneholde butikker eller restauranter eller begge deler, og én etasje kan også holdes av til senter.

I kjelleren kan det bygges parkeringshus. Er det én ting vi elsker i Narvik, så er det sentrumsnære parkeringsplasser. Vi kommer til å få behov for flere, og med en byheis som kan ta deg helt opp i fjellet og ned igjen, er det en fristende tanke å parkere i sentrum for å stå på ski i fjellet.

Rett forbi gondolstasjonen går toglinjene. Bane NOR er visstnok positive til at togene kan ha et stopp her. For turisme i Narvik er dette genialt. Cruiseturister som besøker Narvik kan sette seg på Arctic Train og ta toget opp til byheisen som første stopp. De som vil til toppen av Fagernesfjellet går av her, og de som vil ta Arctic Train videre til Bjørnfjell blir sittende.

Til slutt kan vi se for oss et konferansesenter på trekanttomta midt i byen. Med hoteller i umiddelbar nærhet, er beliggenheten helt optimal. Og en gondolstasjon som kan bygges i flere etasjer og fortsatt ikke engang er på tegnebrettet, gir uante muligheter til å planlegge og fylle et topp moderne konferansesenter med plass til flere hundre gjester. Med de ambisjonene Narvik har om å få store, nasjonale konferanser til byen, er dette sjansen vi har ventet på. Kombinert med de mulighetene som allerede finnes for konferansegjestene i byen, kan Narvik bli en naturlig by å legge konferansen til for gjester som ønsker å oppleve midnattssol, nordlys eller bare et vilt og vakkert fjell midt i en by.

Da er det bare å ta trappen opp fra konferansesalen og rett opp på taket, der gondolen står klar til å heise gjestene rett opp og inn i opplevelsene Narvik har å by på. Det blir spektakulært, og noe bare en byheis i Narvik kan servere.