I en artikkel 30. oktober «Heltehistorien» skriver avisen VG det som skjedde da norske spesialstyrker i Afghanistan pågrep Mohammad Naseem. Ifølge avisen var dette et gedigent feilgrep.

Avverget et nytt Serena

I innstillingen til Krigskorset med sverd, signert general Harald Sunde, fremgår det at hovedterroristen bak et planlagt angrep mot Hotell Intercontinental ble pågrepet takket være innsatsen til daværende oberstløytnant Eirik Kristoffersen.

– Operasjonen forhindret etter all sannsynlighet terrorangrep med store og vidtrekkende negative ringvirkninger. Operasjonen ble vellykket takket være hans særlig fremragende mot og fremsynthet, idet han koordinerte innsatsen mellom (sladdet navn) og TF51/ISAF på et tidspunkt der (sladdet navn) hadde uttømt sitt handlingsrom, skriver forsvarssjef Harald Sunde.

Det nevnes også andre aksjoner der Eirik Kristoffersen utviste et ekstraordinært mot og lederskap.

Fraktet ut

Aksjonen tilbake i 2007 skal ha vært avgjørende for at nåværende forsvarssjef Eirik Kristoffersen i 2011 ble tildelt den høyeste utmerkelsen som kan tildeles; Krigskorset med sverd.

Daværende major Eirik Kristoffersen var operasjonsleder, mens hans bror Frode ledet gruppen som i en spektakulær operasjon skulle pågripe en Taliban-leder som skulle befinne seg i huset i Tagab-dalen nordøst for Kabul.

Eirik Kristoffersen har selv beskrevet det som skjedde i boka «Jegerånden», og som resulterte i at en person – etter å ha blitt fotografert og det var blitt bekreftet fra lokale afghanere at det var rett mann som var tatt – ble fraktet ut med hjelp av amerikanske helikoptre.

Feilaktig arrestasjon

Hvem den pågrepne Naseem egentlig var, fremstår som et lite mysterium – selv om VGs reporter i Afghanistan fastslår at han ikke var noen Taliban-leder, men en murer og musiker. Hans skjebne ble likevel at han ble drept i 2010, sannsynligvis på grunn av en tilknytning til Taliban.

Dette skal blant andre hans bror ha bekreftet overfor avisen. I et intervju, offentliggjort i Dagbladet i 2009, står Naseem frem med sin historie og forteller om det han mener var en feilaktig arrestasjon av ham av norske soldater 17. september 2007.

Ifølge VG var det Qari Nejat, nestleder i en av landets 34 provinser, som skulle vært pågrepet. Avisen baserer seg på lekkede dokumenter via Wikileaks. Han møtte sin skjebne i et droneangrep i august 2008, der fire Taliban-medlemmer ble drept.

Rett mann

VG opplyser også at Eirik Kristoffersen har bekreftet at det var Quari Nejat som var målet, og at han forholdt seg til at rett mann var tatt etter at de hadde fått sine tilbakemeldinger om at Taliban-lederen var identifisert med foto.

Han bekrefter også at han leste intervjuet med Naseem i Dagbladet. «Jeg konkluderte med at vi fortsatt pågrep en person som to uavhengige kilder og etterretning tilsa var en Taliban-leder i dalen», uttaler han i intervjuet med VG.

Innstillingen fra Forsvarssjefens stridsdekorasjonsråd for Krigskorset med sverd til oberstløytnant Eirik Kristoffersen 28. mai 2008. Dette er dokumentene: