I april hadde overnattingsbedriftene i Nord-Norge en nedgang på 82 prosent. Det viser tall som Reiseliv i nord presenterer fredag.

32.245 overnattinger er en nedgang på 163.097 siden april i fjor. Norge totalt hadde en nedgang på 85 prosent. Utenlandstrafikken til Nord-Norge har gått ned med hele 89 prosent i april i år sammenlignet med fjoråret.

Norge som helhet opplevde en nedgang i utenlandstrafikken på 91 prosent.

Må legge til rette

Regiondirektøren i NHO (Næringslivets Hovedorganisasjon) uttaler i en pressemelding at apriltallene beviser hvor brutalt reiselivet er rammet av koronakrisen.

– Dessverre er krisen langt fra over og jeg frykter en mørk og vanskelig høst dersom det ikke gjøres noen drastiske og omfattende grep. Vi må nå gjøre alt vi kan for å legge til rette for at vi kan få så mye aktivitet som mulig i næringen, slik at folk kan komme seg tilbake på jobb og verdier skapes, sier Målfrid Baik.

Les også:

Selv om tallene for Nord-Norge er mørke er de ikke verre enn Norge som helhet. Hotellene i hele Norge har hatt en nedgang på 89 prosent, mot en nedgang i Nord-Norge på 84 prosent. Av utenlandske hotellovernattinger i Nord-Norge så har de gått ned med 91 prosent, mot 92 prosent nasjonalt. Norske overnattinger på hotellene har gått ned med 80 prosent, mot 84 prosent nasjonalt.

Nesten full stopp på Svalbard

- Campingplassene, hyttegrendene og vandrerhjemmene i Nord-Norge har en nedgang på 77 prosent sammenlignet med april 2019, mens Norge som helhet har en nedgang på 68 prosent. Utenlandstrafikken på campingplassene og hyttegrendene i Nord-Norge har gått ned med 87 prosent, mens den norske trafikken har gått ned med 67 prosent, opplyser Reiseliv i nord.

Gjennom de fire første månedene i året har det vært 695.662 overnattinger i landsdelen, en nedgang på 27 prosent fra i fjor, eller 260.382 færre overnattinger. Norge som helhet har opplevd en nedgang på 32 prosent.

Verst rammet er Svalbard, som har hatt en nedgang på 98 prosent sammenlignet med april i fjor. Utenlandske gjestedøgn har gått ned med 97 prosent, mens norske gjestedøgn har gått ned med 99 prosent.