Det enkle er ofte det beste

Engasjement: 7. mai ble forslag til nytt kommunevåpen for nye Narvik kommune presentert i Ankeret kino i Narvik. Siden har engasjementet vært stort og temperaturen høy i debatten om alternativene til Stetinden-utforming og om ankeret skal bestå eller ikke. Ser vi en brøkdel av det samme engasjementet til kommunevalget, kan vi stå foran en spennende høst.

Engasjement: 7. mai ble forslag til nytt kommunevåpen for nye Narvik kommune presentert i Ankeret kino i Narvik. Siden har engasjementet vært stort og temperaturen høy i debatten om alternativene til Stetinden-utforming og om ankeret skal bestå eller ikke. Ser vi en brøkdel av det samme engasjementet til kommunevalget, kan vi stå foran en spennende høst.

Artikkelen er over 1 år gammel

Er det ikke litt trist at nesten ingen mente noe da Narvik skulle stemme over kommunesammenslåing, mens «alle» mener noe om et kommunevåpen?

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.24. mai 2016: Vel 2.000 narvikinger oppsøker stemmelokalene for å stemme over hvorvidt Narvik skulle slå seg sammen med nabokommunen eller andre kommuner. «Resultatet fra Narvik er oppsiktsvekkende lavt», sa politisk kommentator i NRK, Lars Nehru Sand, til egen kanal. Dagen før hadde innbyggerne i 32 kommuner deltatt i folkeavstemning for å si sin mening om en eventuell kommunesammenslåing.

Med sin deltakelse på bare 12,5 prosent satte innbyggerne i Narvik norgesrekord. Ingen annen kommune hadde like lav deltakelse i folkeavstemningen. «Etter min mening kan ikke dette valgresultatet brukes til noe som helst», sa Bernt Aardal, professor ved Institutt for samfunnsforskning ved Universitetet i Oslo til NRK den gangen.

91 prosent av de få som stemte, sa ja til at Narvik kunne slå seg sammen med Evenes. 86,2 prosent sa ja til sammenslåing med andre kommuner. Åtte prosent sa nei til sammenslåing med Evenes. Narvik-ordfører Rune Edvardsen uttalte at han var glad svaret var entydig når oppslutningen ble så lav som den ble, og la til: «Jeg tror nok folk i Narvik ikke tenker at en eventuell kommunesammenslåing har så mye å si for deres hverdagsliv.»

Les også:

I disse dager kan man jo da spørre seg hvor mye mer et kommunevåpen har å si for vårt hverdagsliv. For skal man tolke engasjementet rundt bytte av kommunevåpen for nye Narvik kommune, har det alt å si. Arbeidsgruppa som har sett på nytt kommunevåpen gikk for Stetinden som motiv for kommunevåpen, men utformingen har skapt engasjement. Gruppa valgte å forholde seg til de heraldiske reglene for utforming av kommunevåpen, og mange mente det var vanskelig å kjenne igjen Stetinden i kommunevåpenet. Arbeidsgruppa gikk i tenkeboksen og presenterte forleden to nye alternativ til kommunevåpen, i tillegg til det første som ble laget. I tillegg til de tre offisielle alternativene mente Høyres Paul Rosenmeyer, med støtte fra FrP, at også Eirik Djupviks opprinnelige forslag måtte være et av alternativene.

Altså er det i skrivende stund fire alternativer til nytt kommunevåpen, alle med Stetinden som motiv. Og de fire forslagene har altså skapt et engasjement det er lenge siden vi har sett i Fremovers spalter. Et par timer etter at Fremover la ut en avstemning med de fire alternativene, var det kommet over 4.000 stemmer. Nå skal det sies at det er teknisk mulig å manipulere nettleseren slik at du kan stemme flere ganger, men hvis vi sier at alle som stemte i snitt stemte to ganger hver, var det likevel allerede da like mange som har stemt over nytt kommunevåpen som stemte om Narvik i det hele tatt skulle slå seg sammen med andre kommuner i sin tid.

Les også:

Ingen Fremover-lesere kommenterte i sin tid den lave deltakelsen i folkeavstemningen, mens i kommentarfeltet under avstemningen om nytt kommunevåpen har det strømmet på med kommentarer. Mer enn 400 kommenterte avstemningen på Fremovers Facebook-side.

Det er nok mange grunner til at avstemningen om et nytt kommunevåpen engasjerer så mye mer enn selve sammenslåingen, men det er likevel et paradoks. Et kommunevåpen påvirker ikke deg og meg i hverdagen. På ingen måte. Når det som faktisk betyr noe, altså hvem vi skal slå oss sammen med i en storkommune, ikke engasjerer, er det grunn til igjen å undres over prosessen med kommunereformen. Hvorfor maktet ikke politikerne i Narvik å skape et like stort engasjement blant innbyggerne for en sammenslåing som for et nytt kommunevåpen?

Les også:

Det hele koker ned til at det enkle ofte er det beste. Da grensen skulle trekkes mellom nye Narvik og nye Hamarøy kommuner i Tysfjord, så vi et lignende engasjement som med kommunevåpenet. Det er lett å mene at en grenselinje enten er helt rett – eller helt feil. På samme måte er det enkelt å mene noe om et kommunevåpen: Hav eller ikke. Anker eller Stetinden.

Nå er det snart kommunevalg, og vi skal stemme på partiene og ordførerkandidatene i den nye storkommunene. Det kan være vanskelig å vite fullt ut på hvilken måte resultatet kan påvirke din og min hverdag, men sannheten er at resultatet kan få mye å si.

Valgkampen blir spennende. Tre kommuner skal håndteres som én, også før sammenslåingen. Mitt håp for det historiske kommunevalget 2019 er at vi får se et engasjementet tilsvarende det vi har sett rundt nytt kommunevåpen. Jeg vil faktisk påstå at får vi bare en brøkdel av det samme engasjementet vi har sett nå, kan det bli en interessant valgkamp, og vi kan få et valg der folk flest faktisk har fått noe å si – fordi vi deltok og stemte.

God helg!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken