Det gode fagmiljøet kunne ha smuldret opp. Dette var over all forventning

NY ARBEIDSPLASSER: Mandag kom kunnskap- og integreringsminister Jan Tore Sanner til Narvik for å fortelle at IMDi får 18 nye arbeidsplasser i Narvik. Foto:

NY ARBEIDSPLASSER: Mandag kom kunnskap- og integreringsminister Jan Tore Sanner til Narvik for å fortelle at IMDi får 18 nye arbeidsplasser i Narvik. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Etter flere måneder med usikkerhet fikk Narvik og de ansatte på IMDi gladnyheten på mandag: Ikke bare består IMDis kontor i Narvik med sine 12 arbeidsplasser, men kontoret utvides – til 30 ansatte over en periode på to år.

Med det blir 18 statlige arbeidsplasser flyttet ut i distriktene, og – ikke minst – Narvik tilføres sårt trengte statlige arbeidsplasser. Over flere år er statlige arbeidsplasser blitt fjernet fra Narvik, og befolkningsutviklingen har i mange år vært utfordrende. Med 18 nye arbeidsplasser tilknyttet IMDi kan vi ikke si at det nå er håp om at denne trenden vil snu over natten, men det er en god start og et steg i riktig retning. Kombinert med de arbeidsplassene som kommer på Evenes, ser det i hvert fall lysere ut for regionen enn det har gjort på lenge.

Kunnskap- og integreringsminister Jan Tore Sanner peker på det gode og sterke fagmiljøet som en av grunnene til at hans departement valgte Narvik som stedet de ville flytte arbeidsplassene til. Men det gode fagmiljøet sto også i fare for å smuldre opp.

LES OGSÅ:

Fordi: I november kom nyheten om at regjeringen og Kunnskapsdepartementet, som IMDi sorterer under, nå ville flytte på arbeidsplasser i IMDi. Målet var å flytte arbeidsplassene ut i regionen, men allerede fra starten begynte ryktene om at det motsatte kunne komme til å skje å gå: At alle IMDis kontorer i regionene skulle flyttes til Oslo, fordi man i departementet mente at en regional overtakelse av virksomheten ville bety at de måtte trekke seg tilbake og bli et direktorat i Oslo. I IMDi skal det visstnok ha blitt startet en prosess for å se på om direktoratet skulle ha ytre lokasjoner i det hele tatt.

Usikkerheten og mangelen på svar og signaler har tæret på de ansatte på IMDi i Narvik. Noe som er forståelig, og helt uunngåelig når en slik prosess drar ut i tid. Flere av de ansatte skal ha begynt å se etter andre jobber, i frykt for å miste jobben eller måtte flytte til Oslo eller andre steder i fylket for å beholde den. I dag er det 12 ansatte på kontoret som hadde 13 arbeidsplasser før sommeren.

LES OGSÅ:

Det er vanskelig å kritisere departementet for å ha brukt tid på denne prosessen. For når arbeidsplasser flyttes til ett sted, betyr det også at det flyttes fra et annet. Vi har respekt for at man i slike prosesser må bruke tid, og også at man ikke kan gi noen svar eller signaler før man faktisk har svarene. Likevel håper vi for de berørtes del at man ikke utsatte avgjørelsen for å kunne slippe nyheten i forkant av valgkampen vi snart er midt inne i.

Uansett, mandag fikk vi altså nyheten, og det var bedre enn vi kunne håpet på. Med vår historie i Narvik var det nok mange som håpet på i det minste å få beholde arbeidsplassene her. At det skal tilføres 18 nye arbeidsplasser var over all forventning, og en stor gladnyhet for en region som står foran mange spennende muligheter, men som sårt trenger arbeidsplasser og tilflytning for å kunne vokse.

I sin begrunnelse for at Narvik ble valgt sa også Sanner: «Narvik mangler statlige arbeidsplasser». Vi håper Sanner og hans ministerkollegaer ikke nå tenker at «Narvik har det de trenger», for det er fortsatt plass til flere statlige arbeidsplasser i vår region.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken