– Malta og Irland.

Jacob Andrén (27) svarer på hvor i verden han har vært og kjørt undervannsdrona som han og kollega Alexander Vedeler (26) har vært med på å utvikle.

– Ingenting kan måle seg med Norge, legger han kjapt til.

– Her er vannet klarere og det er mye fint å se. Ikke mange er klar over at det finnes korallrev i Norge, for eksempel.

Jobb og hobby

Begge jobber som ingeniører for et firma som holder til i Trondheim. Nå har de vært i Narvik-området for å hjelpe et filmteam.

Siden de likevel var her, benyttet de også sjansen til å dykke med undervannsdrona etter de mange spennende vrakene vi har i området.

De har filmet de tre jagerne som ligger nedfor den gamle flyplassen i Narvik, den tyske jageren Erich Giese som ligger utenfor Emmenes, men det var Hartvikvannet i Vassdal som var høydepunktet.

– Det kuleste vi filma, var junkeren i Vassdal.

Til vanlig jobber de med å skrive software. Begge begynte i 2017.

– Det beste med jobben er å dra ut og teste at det vi har laget funker, slik som nå. Vi liker å teste det på interessante ting, sier Vedeler.

Han forteller at vrakjakt er en hobby som gjerne følger med jobben. Det har gjort at det ikke er første gangen de er i mediene når de nå havner i Fremover.

– En gang havnet vi i et tysk blad av noe slag. Det er kanskje det mest tilfeldige vi har gjort, sier guttene og ler.

Nyttig i leteaksjoner

Og nytte, det får det. Denne typen undervannsdrone ble brukt til å filme KNM Helge Ingstad, fregatten som gikk ned i fjor høst.

For Norsk Folkehjelp er den for eksempel nyttig når de skal lete etter folk. Trond Thoresen fra Norsk Folkehjelp i Narvik forteller at de har fått trene med Vedeler og Andrén mens de har vært her.

– Vi har ei helt lik undervannsdrone i folkehjelpa, opplyser Thoresen.

Marcus Foshaug og Tom Thoresen fikk prøvekjøre drona da de filmet lekteren som gikk ned ved Hålogalandsbrua i 2015.

– Det er som å spille playstation, sier Foshaug.

Det er kanskje mye moro med en undervannsdrone, men det er ikke bare et leketøy. Før oppholdet i Narvik er over, skal Vedeler og Andrén ha demonstrasjoner både for Norsk Folkehjelp og brannvesenet.

– Noe av det beste er jo å se at det vi lager er til nytte for folk, sier Vedeler.