Bærtur spiller gitardrevet poprock, blues og ballader og er satt sammen av Jonathan Nystad på bass, Niklas W. Johannessen på trommer, Jonas Leander Bjørkaas på tangenter og gitaristene Lasse Kristiansen og Jørgen How.

Alle fem er ufaglærte, men sjøllærte. Kompisene tok løpefart og etablerte bandet for ganske kort tid siden og nå fortsetter de i fint driv og medvind med coverlåter og egenprodusert musikk.

Sakte har snøballen begynt å rulle. Karrierehøydepunktet så langt er en gig på vinterballet på Frydenlund, men det kreative kollektivet har flere oppdrag notert i avtaleboka.

Covrer og skriver sjøl

– Vi har faktisk fått mye oppmerksomhet. Det er vel for drøyt å si at vi er offer for en hype, men vi skal gjøre en greie oppe på UiT. Vi skal varme opp for «If Sharks Could Fly», bandet til musikklæreren vår, Ruben Benedikt Eriksen, forteller Lasse Kristiansen.

Han er vokalist i bandet og den som har satt signaturen sin på de fleste av gruppas egne låter.

– Det er jo en bra start selv om vi strengt tatt ikke oppfyller den nedre aldersgrensen. Vi får håpe studentene har mer enn tomme ølglass til overs for oss, sier han videre om spillejobben på UiT, og legger til:

– Så har vi jo litt under tvil og tvang sagt ja til å spille på UKM, men det kom jo som et sjokk at vi skal på scenen allerede lørdag. Vi var overbeviste om at vi hadde enda ei uke på oss til å øve. Vi er vel sånn sett litt på bærtur, men vi får gønne på – med en låt vi har laget sjøl.

Les også:

Han legger ikke skjul på at det er et mål for gruppa å komme gjennom nåløyet, og til neste steg, som er å representere Narvik i fylkesmønstringen. Kanskje til og med så langt som å representere Nordland under den nasjonale UKM-festivalen.

– Vi skal også være med på «Battle of the Bands» på Verdensteateret under Vinterfestuka. Vinneren får muligheten til å vise seg fram og åpne «Lokstall 1 Live», og det er en ganske kul gulrot, skyter Jonas Bjørkaas inn.

– Akkurat nå er vi i gang med å spille inn en promo-video for arrangementet. Det vil si: det er linja for medier og kommunikasjon ved videregående som produserer videoen, sier han videre, og legger til:

– Så vi er klare for det meste, selv om det er med «pølse og brus» som honorar. Alle må jo starte et sted.

Oppbakking hele veien

De fem skryter unisont av all hjelp de har fått av lærerne på skolen – både til instrumenter og utstyr, men også til fri benyttelse av øvingslokalene langt under gatenivå på Folkets Hus.

– Vi har egen nøkkel, så vi kan komme og gå som vi vil. Og vi vil, stort sett hver eneste dag etter skolen. Og jeg synes vi utvikler oss for hver dag som går. Det er kult å være med å gjenopplive det bandmiljøet som en gang fantes i Narvik. Rockeband har jo nærmest vært utrydningstruet lenge, men nå vokser underskogen. Det er mye flinke folk som synger og spiller. Å spille i band er å spille på et lag, der målet er å få alle medspillerne til å låte bra, legger Jonathan Nystad til.

– Det er en bra greie.

Les også:

Utvider tilbudet – og mulighetene

Lars Kristian Jakobsen, rektor ved kulturskolen, utdyper at UKM er et nettverk av små lokale festivaler hvor ungdom i alderen 10–19 år kan delta med alle slags kulturuttrykk, inkludert dans og billedkunst.

– Det er ungdommen selv som har ansvar for å organisere og arrangere, presiserer han.

– Og det er noe ungdom har gjort nå i 35 år.

– I tillegg til det som skjer i Folkets Hus på lørdag kveld har vi også en vaffelkonsert i Sjømannskirken tidligere på dagen. Vi har ønsket å nå enda bredere, og har invitert til en akustisk konsert. Strykere, kassegitar, treblås og messing har ikke vært så godt representert, så vi ønsker å gi et tilbud til de som spiller instrumenter som vi vanligvis ikke ser og hører, og som ikke mikkes opp slik som i Teatersalen i kulturhuset. Det blir lav terskel, men også med muligheten til å bli vurdert av en jury, utdyper Jakobsen.