– Du er oppe tidlig?, spør Fremovers utsendte i møte med Ruben Eriksen klokken 09.00 fredag.

– Jeg er et A-menneske. Jeg sover oppe på loftet, hvor jeg våkner og sovner til dagslys.

Morgenfuglen Ruben har vært engasjert i Vinterfestuka, og er dermed også godt kjent med gjengen i Haikjeften, hvor det er mange av de samme ildsjelene.

– Det er en herlig og gøy gjeng. Selve jobben er et fullt kjør.

Kronisk optimist

Ruben studerer for å bli faglærer i musikk på sitt siste år ved Nord universitet i Levanger. Nå kommer han tilbake til hjembyen Narvik, først som frivilligansvarlig for festivalen han selv er blitt glad i. Selv har han tro på at han passer for jobben.

– Jeg er glad i at ting koker rundt meg. Jeg vil påstå at jeg er løsningsorientert og munter. Og at jeg har en kronisk optimisme og muskelkraft. Den jeg vil være er «det ordner seg»-typen. Og det går jo som regel bra.

Han har en stor lidenskap for musikk, og skulle ønske narvikinger var mer åpne for nye musikkopplevelser.

– Jeg er selv rockeentusiast og hadde aldri trodd for noen år siden at jeg skulle like Aurora. Nå skal jeg på konserten hennes i november, og jeg gleder meg.

Han oppfordrer andre, særlig de yngre, til å bli flinkere til å kjøpe billett til konserter usett.

– Selv om du tror du ikke liker bandet eller artisten kan de være noe helt annet live.

På Haikjeftens programplakat er det spesielt et band han gleder seg til å se.

– Jeg er storfornøyd med Violet Road. De spiller på de store scenene og bygdescenene. Det er noe for alle.

– Det har dødd litt i Narvik

Utdanningen han tar innenfor musikkpedagogikk gir kompetanse han er klar for å bruke i Narvik. I tillegg jobber han som lyd- og lystekniker. Etter han har fullført studiet tar han med det han kaller verktøykassa hjem igjen.

– Jeg har lyst til å bidra til å skape trivsel, der jeg har vokst opp. Istedenfor å flytte vekk for å få det jeg har lyst på, kan jeg prøve å skape det selv.

– Jeg opplever at kulturlivet har dødd litt i Narvik.

Han nevner blant annet nedleggelsen av musikk-linja på videregående som et av tapene kulturlivet har lidd.

Det er ikke uten grunn at Ruben oppfordrer andre til å være åpne for å dra på konserter. En av tilbudene han ønsker seg i byen er mer av akkurat det.

– Det jeg ønsker meg er å kunne gå på konsert med et nytt, ungt og lovende band en gang i måneden. Det er veldig gøy å dra på konserter selv om man ikke kan teksten. Det er jo en live-opplevelse uansett.

Vil gjenoppta storhetstiden

Med verktøykassa og engasjementet håper han å kunne være med på å bygge kulturlivet, og kanskje få en ny gullalder, som han mener har passert.

– Vi hadde et oppsving for en del år siden hvor vi hadde en del ungdomsband, men så døde det ut. Det føltes ikke bra.

Årene rundt 2012 trekker han fram som kommunens kulturelle storhetstid, mye takket være Ukultur. Ukultur var en gruppe som ble stiftet mai 2012 for å veie opp for det de mente var et manglende kulturtilbud i kommunen. Gruppa jobbet for at unge skulle engasjere seg i kultur og den lokale scene.

– Det var virkelig for ungdom, av ungdom. Så flytta folk vekk etter videregående, og det hele dabba litt av.

Det er et arbeid Ruben har en drøm om å gjenoppta. Han påpeker at det er et stort engasjement i byen, men det må gjøres noe.

– Kulturmessig tror jeg det er kjedelig å være under 18 år her. Jeg har jobbet litt som musikklærer på ungdomsskolen, og har sett at ungdommen er enten på kulturskolen, eller så er det ingenting.

Savner full kok på Verdensteateret

Kulturskolen er en av de mulige arbeidsplassene han ser for seg når han flytter hjem igjen. Samtidig trives han godt som student, og er ikke helt klar for å gi slipp på den spesielle tilværelsen.

– Jeg er litt hekta. Om det åpner seg tilbud i studentmiljøet så tar jeg det.

Selv om planene ikke er konkrete enda, er drømmene store.

– Hvordan ser du for deg kulturlivet i Narvik om ti år?

– Om ti år er kulturlivet i Narvik florerende, sunt og inkluderende. Det vil være lokale og tilreisende forestillinger og konserter – noe for alle. Jeg håper Verdensteateret fortsetter å booke kule opplevelser.

I tillegg til Ukultur var nemlig Verdensteateret et viktig kulturelt møtested da han vokste opp i byen.

– En av de beste konsertene jeg har vært på var med Cyaneed. Det er plass til 200 stykker på Verdensteateret, og det var stappa. Det var full kok, mimrer han.

Metallica på Folkets hus

– Hvem bør spille konsert i Narvik nå, da?

– Norske band og artister. Det hadde vært kult om vi fikk noen internasjonale artister også. Se for deg Metallica på Folkets hus. Fra utsolgt Oslo Spektrum til 400 sitteplasser i Narvik, ler han.

– Også hadde det vært kult med orkester som spiller på film- og spillkonserter. Det er min store lidenskap.

– Orkester som spiller live under filmvisning av Star Wars?

– Det hadde vært helt sjukt.

Men før Metallica og Star Wars kommer Haikjeften – Rubens første festivalopplevelse etter pandemien.

Les også

Digitalt ditt og digitalt datt ...