Det mest brukte jentenavn i 2019 var Emma, fulgt av Nora og Sofie, viser nye tall fra navnestatistikken til Statistisk sentralbyrå (SSB). På guttesiden var Jakob mest brukt før Lucas og Filip. Emma har dominert navnetoppen siden 2003 og er årets navn for tiende gang. Jacob var også på topp i 2017.

– Emma kommer fra tysk og betyr stor. Den forrige navnebølgen hadde en topp i 1880. Så var navnet Emma nesten borte i perioden 1940 til 1970, før det steg jevnt fram til det eksploderte i 2003, sier seniorrådgiver Jørgen Ouren i SSB på SSBs nettsider.

– Jakob er kjent i Norge siden 1300-tallet og er et typisk bibelnavn. Når også neste guttenavn på listen, Lucas, er bibelsk, ser vi at bølgen med bibelske guttenavn ikke er over. Fra 1,5 prosent rundt 1950, steg andelen til 22,5 prosent i 2006. Siden har den gått litt ned og er nå 20,3 prosent, sier Ouren.

Jakob er et hebraisk navn av ukjent opphav.

På årets ti på topp-liste finner vi flere kjente idrettsnavn.

– Mange vil nok kjenne igjen flere av navnene til de kjente løperne Ingebrigtsen-brødrene fra årets ti på topp-liste. Her finner vi blant annet: Henrik, Filip og Jakob. Brødrenes yngste søster heter Ingrid, og dette navnet er også å finne i årets topp 10, sier Ouren.

Toppnavnene i fylkene varierer. Selv om Jacob er mest brukt i hele landet, er det bare i Akershus, Hordaland og Troms at dette navnet topper. Mohammed topper i Oslo. Oliver topper i Hedmark, Henrik i Telemark og Aust-Agder mens Filip tar Rogaland,. I Nordland er det Oscar som topper, ifølge SSB.

Emma er toppnavn i syv fylker, deriblant i Nordland, men 10. plass i Oslo. Der topper for øvrig Ingrid foran Astrid. Maja er mest populært i Østfold og Sogn og Fjordane.