Gå til sidens hovedinnhold

Disse kan få tilbud om Janssen-vaksine

Regjeringen har åpnet opp for bruk av omstridt vaksine.

Allerede fra tirsdag neste uke kan du bestille vaksinering med Janssen-vaksinen. Men for å få vaksinen, som er utenfor vaksinasjonsprogrammet, må man oppfylle Helsedirektoratets strenge kriterier.

– Dette er ganske strenge kriterier som betyr at noen som selv ønsker denne vaksinen, vil kunne få nei fra legen, sa helseminister Bent Høie (H) på en pressekonferanse om vaksinen onsdag ettermiddag.

Strenge kriterier

De som ønsker å ta den frivillige vaksinen utenom det vanlige vaksinasjonsløpet for å sikre seg en sydentur i sommer må ha en veldig god grunn.

Dette er Helsedirektoratets kriterier:

  • Nødvendig reise til land med høy smitte, der en lege vurderer at nytten overstiger risiko ved vaksinen.
  • Personer som er i en så krevende livssituasjon knyttet til å være uvaksinert, at tiden som gjenstår fram til annen vaksine tilbys, truer liv og helse.
  • At man har et nært familiemedlem med alvorlig kreft eller mottar immunsupprimerende behandling.
  • Alvorlig psykisk lidelse, fare for liv eller vesentlig svekkelse av livskvalitet som følge av langvarig isolasjon og tung tiltaksbyrde.
  • Konkret medisinsk faglig vurdering ut ifra kjennskap til personens livssituasjon.

Grønt lys i vaksinesertifikatet

– Hvis du ønsker å bruke denne muligheten, er det første du bør gjøre å sette deg inn i kriteriene for å få vaksinen, og det kan du gjøre på Helse-Norges nettsider, sier Høie til NTB.

– Så kan du ta kontakt fra og med tirsdag 15. juni, hvis dette fortsatt er aktuelt for deg.

Mer enn 200.000 doser ligger på lager etter at vaksinen ble satt på pause i Norge i april.

Folkehelseinstituttet har anbefalt regjeringen å skrote Janssen-vaksinen, slik de gjorde med AstraZeneca-vaksinen. Årsaken er flere tilfeller der vaksinerte fikk blodpropper og lavt antall blodplater.

Det som skiller Janssen-vaksinene fra de andre vaksinene som brukes i Norge, Pfizer og Moderna, er at kun én dose er nødvendig for å regnes som fullvaksinert. Tre uker etter vaksinestikket får man også grønt lys i vaksinesertifikatet.

Kommentarer til denne saken