– Vi går litt mot strømmen. Ofte er det slik at man blir en filial av noe lenger sør, og så blir man plassert i nord. Nå har Nord-Norge sagt at vi skal være en nordnorsk aktør som skal være nasjonal. Vi skal stå imot trykket fra de store, og heller grave i deres bed i Oslo og Bergen, og det lykkes vi bra med, sier Frank Sundermeier, salgssjef i Polar Kraft Narvik.

– Polar Kraft er en nasjonal strømleverandør som er solid nordnorsk forankret. Og det er det som er kjøreplan vår videre. Bli et lokalt selskap i nord, men som er nasjonalt. Det er spenstig og gøy, sier Frode S. Jensen, kundesjef i Polar Kraft.

Polar Kraft ble etablert 1. januar 2018, og bare med litt over ett år i drift er de nominert til Årets Bedrift under Opptur 2019.

Seks nye ansatte

Alt i alt er det 31 personer som jobber i Polar Kraft. Og den siste tiden har de ansatt to selgere på privatmarkedet og to på bedriftsmarkedet. Selgerne som er ansatt holder til i Harstad og Bodø. Polar Kraft har også ansatt en kundekonsulent i Fauske.

– Mandag hadde vi to intervjuer til en stilling som markedsrådgiver/grafisk designer her i Narvik. Vi skal også ha to intervjuer på torsdag til den stillingen, forteller Herold Myrland, daglig leder i Polar Kraft Narvik.

– Vi ser at etter første driftsår i Polar Kraft har vi mer enn nok jobb til å ansette en markedsrådgiver. Det er med på å få ut informasjon i riktig tid og skape gode opplevelser for kundene, legger Frank Sundermeier til.

Om de blir å ansette enda flere i tiden som kommer, kommer an på markedet, men salgssjefen håper de klarer seg med dem som er ansatt nå.

– Det å få stabilitet i organisasjonen tar mye reassurer, så jeg på en litt mer stabil periode framover. Men vi er skodd for vekst og vi har friheter til å ansette det vi måtte ha behov for. Og jeg håper selvsagt på at vi blir større.

– Hederlig andreplass

Polar Kraft har rundt 60.000 kunder fra sør til nord. Av dem er det mellom 17-18.000 kunder som holder til sør for Saltfjellet. Markedsandelen i regionen ligger på rundt 75–80 prosent.

– Det er vulgært mye, men vi jobber for å ha en så stor andel og har en ambisjon om å ha så mye, sier Frank Sundermeier.

– Jeg synes det er akkurat passe, sier daglig leder og humrer.

Hovedkontoret ligger i Narvik. Ellers har Polar Kraft lokasjoner i Ballangen, Fauske, Bodø, Svolvær, Sortland, Myre, og Harstad. Og de ønsker å bli større. Bedriften har allerede kunder så langt nord som Billefjord i Finnmark, og nå satser de på å bli størst i Nord-Norge.

– Vi registrerer at eierne ser på Polar Kraft som et instrument til ytterligere forsterkning i Nord-Norge og strukturelle endringer. Og dem har tøffe ambisjoner. De ønsker at Polar Kraft skal bli Nord-Norges største aktør innenfor strømslag, sier Herold Myrland og legger til:

– Vi ligger på en hederlig andreplass. Det er bare Ishavskraft som slår oss i antall kunder. De har rundt 100.000 kunder.

Samfunnsbygger

I Norge er det om lag 180 leverandører av strøm. Det gjør at konkurransen er stor, og Polar Kraft innrømmer at de ikke er billigst.

– Men vi har vi har mer i pakken og er konkurransedyktige. Vi ønsker å bruke Polar Kraft til å skape synlighet, engasjement og tilstedeværelse lokalt gjennom å skape arbeidsplasser og bistå som samfunnsbygger. Slike ambisjoner gjør det ekstra motiverende å gå på jobb, sier Frode S. Jensen.

Les også: k

– Alt vi gjør i dag er med tanke på i morgen, legger han til.

– Lokalt sett har vi en bra posisjon, men vi merker selvsagt konkurransen. Hvis vi ser på hvem vi mister kunder til er det primært de store. De har et voldsomt markedsapparat, og slike muskler har ikke vi. Derfor skal vi heller prøve å få folk til å velge oss fordi de vil og fordi vi gir til de lokale idrettslagene. Det er nok der vi ser at vi høster best i kampen mot de store. At vi er med som bidragsytere. Men konkurranse er bra. Det gjør oss skjerpet og det må vi være, sier Frank Sundermeier.

Gode tall

Polar Kraft sitter igjen med 3–600 kroner per kunde i året selv om flere betaler flere tusen kroner i strøm. Dette kommer av at mye av pengene går ut til Kraft til idretten.

– Kraft til idretten er noe vi satser mye på, og det er mye på grunn av det prosjektet at vi har mange kunder. Selv om vi ikke er lokale i for eksempel Porsgrunn kan vi være lokal gjennom Kraft til idretten. Vi kan støtte et håndballag der selv om vi ikke er der. Og det setter folk veldig pris på, så det skal vi forsette med, forklarer Herold Myrland.

Ser man på regnskapet til Polar Kraft kan det se ut som de har gjort det meget godt de siste årene, noe de for så vidt har gjort, men de høye tallene kommer av at organisasjonsnummeret til Polar Kraft er det samme som Kraftinor hadde tidligere.