Her styrtet gyrokopteret

ØDE OMRÅDE: Den røde ringen markerer ulykkesstedet hvor gyrokopteret styrtet. Foto: Finsk politi

ØDE OMRÅDE: Den røde ringen markerer ulykkesstedet hvor gyrokopteret styrtet. Foto: Finsk politi

Artikkelen er over 1 år gammel

Finsk politi tror dødsulykken som kostet Morten Ruud livet, kommer til å ta lang tid å få oversikt over.

DEL

Det var NRK som først omtalte saken.

– Det er mye data og informasjon som skal samles inn. Når det i tillegg er et samarbeid mellom flere instanser i både Norge og Finland, er det mange som skal informeres og involveres, sier Kirsi Huhtamäki i politiet i Lappland.

Politiet sier i en pressemelding at etterforskningen av ulykken kan ta flere uker, skriver iFinnmark.

Styrtet

Lørdag skulle Ruud og en annen mann i 50-årene fly fra Lakselv til Steigen med et gyrokopter.

De fikk problemer i nærheten av Kilipsjarvi i Finland, og gyrokopteret styrtet. Ifølge politiet var det klart og stabilt vær i området hvor ulykken skjedde.

 Vi har foreløpig ikke oversikt over årsaken til ulykken, eller hvorfor den ene omkom og den andre kom fra ulykken med mindre skader, sier Huhtamäki.

Norsk og finsk samarbeid

Det er flere instanser som samarbeider om å finne årsaken til ulykken. Blant dem er norsk og finsk havarikommisjon, Norsk luftsportforbund og finsk politi.

Les også:

– Vi er i en planleggingsfase der vi innhenter informasjon. Mandag vil vi bestemme oss for hva vi skal gjøre. Gyrokopteret må hentes ut av området, men hvordan og når det skal skje, er ikke avgjort, sier havariinspektør Torbjørg Gåsland i Statens havarikommisjon for transport til NRK.

Gåsland sier til NRK at et gyrokopter veier maks 560 kilo, og selv om det ikke har en ferdsskriver, er det annet utstyr om bord som kanskje kan gi svar på hva som skjedde.

– I tillegg vil samtaler med passasjeren viktig, sier hun.

Samler informasjon

Redningsarbeidet var også et samarbeid mellom norske og finske instanser. Et helikopter fra Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) var etter kort tid på plass på ulykkesstedet, og fikk fraktet den skadde passasjeren til sykehuset i Tromsø før finsk politi hadde ankommet stedet. Vedkommende skal ikke ha blitt avhørt ennå, ifølge NRK.

Kirsi Huhtamäki berømmer samarbeidet mellom de norske og de finske instansene.

Politiet har gjort sine åstedsundersøkelser, og jobber nå med å samle inn all informasjon fra datautstyret om bord i luftfartøyet.

Artikkeltags