En mann er pågrepet for Sjøvegan-drapet i 1998. Det opplyser Troms politidistrikt i en pressemelding fredag formiddag.

– Det er en ny gjennomgang av bevisene i saken og det samla bevisbildet som gjør at politiet mener at siktede med skjellig grunn kan mistenkes for å ha begått drapet, skriver politiet i en pressemelding.

«Cold case»-gruppe

I juli er det 20 år siden 59 år gamle Marie-Louise Bendiktsen ble funnet knivdrept på soverommet i sitt eget, nedbrente hus på Sjøvegan.

Siden juni i fjor har et team i Troms politidistrikt og etter hvert Kripos såkalte «cold case»-gruppe intensivert arbeidet med drapssaken. Etterforskningen har særlig gått på digitalisering av dokumentene i saken for bedre analyse av eksisterende informasjon, gjennomgang av kriminaltekniske bevis, og oppfølging av det såkalte Tyskland-sporet fra sommeren 2017.

Politiet har i mange år søkt etter en irakisk mann som kom i deres søkelys kort tid etter drapet i 1998. Han var i ett avhør med politiet. Da de ville avhøre ham igjen, var han forsvunnet.

Les også:

Først i 2010 dukket mannen opp igjen i politiets systemer via Interpol. Han var da utvist fra Tyskland, etter å ha sonet åtte år fengsel for et dobbelt drapsforsøk mot sin tidligere samboer og hennes nye kjæreste i 2001.

«Interessante tidspunkter»

Nordlys har tidligere skrevet at politiet mener å ha bevis for at den aktuelle mannen befant seg i et område ikke langt fra Bendiktsens bolig på «interessante tidspunkter».

Han satt fengslet fra 27. mai 2001 til 3. april 2009, men norsk politi ble først informert etter at han var løslatt. Etter utvisningen fra Tyskland har ingen visst hvor mannen har oppholdt seg.

– Det er ikke alltid alt fungerer optimalt i politisamarbeidet i Europa. At dette ikke ble fanget opp, kan ha flere forklaringer. Det kan være så enkelt at navnet et eller annet sted ikke har vært stavet riktig, sa Sjøvegan-lensmann Hans Roar Rasmussen til Nordlys i 2016.

1400 personer i avhør

Selv om politiet har vurdert irakeren som «interessant», har han ikke tidligere hatt status som mistenkt eller siktet i drapssaken. Saken ble formelt henlagt i 2003, men Riksadvokaten skrev at henleggelsen likevel var «for alvorlig til å legges helt vekk»

Norske etterforskere var i 2017 i Leipzig i Tyskland for å intervjue kvinnen som ble knivstukket i 2001.

Da drapet i 1998 ble begått, bodde det 2300 mennesker i Sjøvegan. Det var mange tilreisende i området på grunn av sommerferie, åpning av laksefiske og den årlige kulturuka. I tillegg har bygda huset et statlig asylmottak med vel 100 plasser siden 1989. Ifølge TV 2 har politiet til sammen avhørt nesten 1400 personer i saken. Politiet har vært på rundspørring hos over 3000 personer.

Pågrepet på Gardermoen

– Mannen i slutten av 30-årene er av utenlandsk opprinnelse og har utenlandsk statsborgerskap. Han befant seg i Salangen på drapstidspunktet, men har oppholdt seg utenlands de siste årene. Han ble pågrepet på Gardermoen lufthavn onsdag formiddag i det han ankom landet, forteller lensmann og leder for Midt-Troms Andreas Nilsen i Troms politidistrikt til Svalbardposten.