Sjøvegan-saken for retten 20 år etter – drapsgåten kan være løst

DREPT: Over 20 år etter at Marie-Louise Bendiktsen (59) ble funnet drept på Sjøvegan, starter rettssaken førstkommende onsdag.

DREPT: Over 20 år etter at Marie-Louise Bendiktsen (59) ble funnet drept på Sjøvegan, starter rettssaken førstkommende onsdag. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Politiet mener å ha funnet riktig svar på drapsgåten som har stått uløst i 20 år. Men mannen som er tiltalt for Sjøvegan-drapet avviser alle anklager.

DEL

Den 38 år gamle mannen kommer til å nekte straffskyld for drapet på Marie-Louise Bendiktsen (59) når saken kommer opp for Nord-Troms tingrett onsdag. Drapet fant sted for 20 år siden, i Bendiktsens hjem. Påtalemyndigheten mener 38-åringen voldtok Bendiktsen før han drepte henne og satte fyr på huset henne for å skjule forbrytelsen.

Han hevder han hadde et intimt forhold til henne og stiller seg helt uforstående til drapstiltalen.

– Han har gitt mange og lange forklaringer om sin relasjon til avdøde, og kommer til å gi retten en utdypende forklaring som samsvarer med det han har sagt til politiet; han hadde en intim relasjon til avdøde og stiller seg uforstående til hva som skal ha skjedd med henne i ettertid, sier mannens forsvarer, advokat Daniel Storrvik, til NTB.

Nord-Troms tingrett har satt av tre uker til saken.

Politiet: Sikre DNA-funn

Den nå 38 år gamle mannen ble pågrepet på Oslo lufthavn 20. juni i fjor og siktet i den 20 år gamle saken som lenge var en av Norges uoppklarte drapsgåter. Politiet mener tiltalte satte fyr på huset til Bendiktsen for å skjule sine spor.

Politiet har knyttet tiltalte til drapet og voldtekten gjennom DNA-funn, som av lensmann Andreas Nilsen i Midt-Troms lensmannsdistrikt omtales som 100 prosent sikre. Han ville under en pressekonferanse i fjor ikke gå i detalj om hva slags spor som er funnet med den siktedes DNA, men konkluderte med at det ikke er noen tvil om at det er hans arvestoff som ble funnet på det nedbrente åstedet.

DNA-materialet som ble sikret på kroppen, var forenelig med at hun var blitt utsatt for et seksuelt overgrep. Det ble også funnet hår fra en ukjent person. Da saken ble gjenopptatt, og mannen i fjor ble pågrepet, samsvarte hans DNA med det som var funnet på stedet.

Jobbet hos offeret

Tiltalte er tamil og srilankisk statsborger, og kom til Norge som mindreårig asylsøker i 1997. Han arbeidet i Bendiktsens hage, sammen med flere andre, to måneder før hun ble funnet drept i sin nedbrente bolig 13. juli 1998.

Han bodde i en bolig tilknyttet asylmottaket på Sjøvegan fra til 1999, men har oppholdt seg andre steder i Norge før han ble utvist for to år i 2014 etter flere dommer for bedrageri, grovt tyveri og legemsfornærmelse.

Ifølge tiltalen stakk mannen Bendiktsen flere steder på kroppen hele 13 ganger med en knivlignende gjenstand. Drapet skal ifølge tiltalen ha skjedd en gang i en todagersperiode fra 13.–15. juli 1998.

At tiltalte nå hevder han hadde et intimt forhold til Bendiktsen kan gi en plausibel forklaring på hvorfor han knyttes til liket gjennom DNA, ifølge medforsvarer Alexander Greaker.

– DNA er ikke noe bevis for at man har begått voldtekt, drap og ildspåsettelse, sier han.

Artikkeltags