Flere kommuner i vårt område må senke satsene på eiendomsskatten

Tysfjord kommune har den høyeste eiendomsskatten i vårt område.

Tysfjord kommune har den høyeste eiendomsskatten i vårt område.

Artikkelen er over 1 år gammel

Den nye flertallsregjeringen har innført en ny maksgrense, og 105 kommuner må senke satsene på eiendomsskatt.

DEL

Det skriver www.e24.no

Men noen steder kan boligregningen likevel øke. Solberg-regjeringen senket for kort tid siden den maksimale tillatte satsen på eiendomsskatt i Norge fra sju til fem promille.

Etter regjeringsforhandlingene senkes makstaket ytterligere. Ingen kommuner skal nå få kreve mer enn fire promille i eiendomsskatt.

Det var en seier for Frp, skriver avisen.

De skriver at kommunenes inntekte fra eiendomsskatt på bolig- og fritidseiendom har økt betydelig de siste ti årene, og var på 7,1 milliarder kroner i 2017.

Skattesatsen i dag kan være mellom 2 og 7 promille.

Kommunene kan velge om de skal fastsette beregningsgrunnlaget ved takst hvert tiende år, eller om de vil bruke SSBs boligverdi som takstgrunnlag.

Uansett valg av eiendomsskattegrunnlag, kan kommunene også bruke et bunnfradrag for å redusere takstgrunnlaget for boliger og fritidseiendommer.

Bunnfradraget gis som et fast beløp, og ikke som et prosentvis fradrag. Størrelsen varierer fra kommune til kommune, skriver www.e24.no

Nettstedet har funnet ut at et flertall av alle kommuner med eiendomsskatt, har et sats på 4,1 promille eller mer. En gjennomgang Huseiernes Landsforbund har gjort vise rat 105 kommuner må kutte i satsene.

Kuttene begynner tidligst fra 2020. Da får ingen ha mer enn fem promille i eiendomsskatt. Dato for senking til fire promille er enda ikke bestemt.

I vårt område rammer regelendringen disse kommunene:

Narvik har i dag en skattesats på 4,9 promille. Bunnfradraget er 500.000 kroner. Sist gang det ble tatt takst fra i 2017.

Hamarøy har i dag en skattesats på 5,0 promille. Sist gang det ble tatt takst fra i 2013.

Tysfjord har i dag en skattesats på 7 promille. Sist gang det ble tatt takst fra i 2018.

Salangen har i dag en skattesats på 6 promille. Sist gang det ble tatt takst fra i 2012.

Målselv har i dag en skattesats på 5 promille. Sist gang det ble tatt takst fra i 2017.

Bodø har i dag en skattesats på 4,90 promille. Bunnfradraget er 500.000 kroner. Sist gang det ble tatt takst fra i 2017.

Artikkeltags