(Nettavisen): Hvis ting går som bilbransjen i Norge selv tror, kommer nesten halvparten av alle biler som selges i år til å være elbiler.

Vi skal ikke lenger tilbake enn 2016 for at andelen var 16 prosent.

Nesten fullverdig modellspekter

Mye av årsaken er at vi nærmer oss nå et fullverdig modellspekter blant elbilene. Valget står ikke lenger mellom «for dyre» Tesla-modeller og småbiler med for kort rekkevidde. Du kan nå få alt fra småbiler, til familiebiler - til påkostede luksusbiler.

Da må vi riktignok ta forbehold om at noen av markedets mest ettertraktede modeller har så lang leveringstid at det ikke er noe poeng å sette seg på venteliste.

På toppen av dette har Tesla gjennomført et kraftig priskutt, som blant annet har gjort samtlige modeller billigere.

Stor forskjell på rekkevidde og pris

Med et stadig større spekter av elbiler, og ikke minst en salig blanding av gamle og nye modeller, er tiden over der det var noen klar sammenheng mellom pris og rekkevidde.

I oversikten i toppen av saken (eller under), kan du se forholdet mellom oppgitt rekkevidde (WLTP) og listepris på de fleste av de mest populære elbilene på markedet.

Rekkevidden faller jo lenger til høyre i grafen du kommer, mens søylene angir pris.

Av bilene som spesielt skiller seg ut er Tesla Model 3 med stort batteri, som har lenger rekkevidde enn alle Model X-modellene - men til rundt halve prisen.

Det er verdt å merke seg at Model X - spesielt topputgave Ludicrous - nå har fått et enormt priskutt på opp til 270.000 kroner. Dette gjør at det per i dag ikke er noen elbiler på markedet som har en listepris før ekstrautstyr på over én million kroner. Tidligere gjaldt det begge toppmodellene til Tesla.

Tesla har i helgen forøvrig annonsert at prisene skal opp igjen fra 18. mars 2019 med tre prosent fordi de likevel ikke skal stenge alle sine fysiske butikker. Det betyr i så fall et prishopp på opp mot 30.000 kroner.

Andre modeller som skiller seg voldsomt ut er Kia e-Niro, Hyundai Kona - men som begge er nær umulig å få kjøpe med mindre du allerede står på venteliste - samt Opel Ampera-e som nå igjen har åpnet for bestillinger.

Mest rekkevidde for pengene

Ved tidligere sammenligninger av forholdet mellom rekkevidde og pris, har Renault Zoe kommet soleklart best ut.

Det siste året har derimot ført til store endringer på dette. Både Hyundai, Kia og Tesla har nå modeller som gir deg mer rekkevidde for pengene enn den lille Zoe.

Ventetiden på både e-Niro og Kona er derimot såpass lang, at det i dag reelt er Tesla som tilbyr mest rekkevidde for pengene gjennom sin Model 3.

Det er også verdt å merke at priskuttet på den dyreste Tesla-modellen har ført til at prisen per kilometer rekkevidde er redusert fra nesten 2400 til 1850 kroner. Dermed er det ikke lenger den bilen som kommer dyrest ut per kilometer.