Lader du elbilen din hjemme? Det kan være at du gjør noe ulovlig

Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Seks av ti elbileiere lader bilen ulovlig, mener DSB.

DEL

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap mener bilforhandlerne informerer nybileiere for dårlig. Seks av ti elbileiere lader elbilen i stikkontakten hjemme. Det er ikke lovlig, skriver P4 Nyhetene på nett.

– De vanlige stikkontaktene tåler ikke belastningen en elbil fører til. Konsekvensene kan være brann og livsfarlige elektriske sjokk. Det er ikke lov med slik hjemmelading etter forskriftene, sier Jostein Wengrav, sjefingeniør for elektriske anlegg i DSB til P4.

Skal man følge kravene til lading, må man skaffe seg en sikring på maks 10 ampere, ha en egen kurs for lading, og en jordfeilbryter type B. Elbilforeningen opplyser at 63 prosent av elbileiere lader i vanlig stikkontakt.

– Andre land har mye strengere krav til lading enn oss. 18. november fikk EU standardiserte ladeløsninger med en egen boks og type 2 kontakt. Dette koster mellom 10.000 og 20 000 kroner, men er noe vi anbefaler alle å innstallere, sier Wengrav.

Han sier at feil med jordfeilbryterne kan føre til alvorlig skade.

– Hvis elbilen får en feil i ladesystemet så kan det medføre en jordfeil som forstyrrer jordfeilbrytere i huset ditt. Dette kan føre til at du få et elektrisk sjokk når du tar på bilen som  igjen kan føre til hjertestans og død, sier Wengrav til P4.

Artikkeltags