Tirsdag 5. september starter sittedans i Bjerkvik. To dager senere begynner det på Oscarsborg Bo- og Servicesenter (OBS).

– Vi etterlyser også folk sør for bykjernen. Blir de mange nok, så starter vi igjen i lokalitetene på Ankenes Bo- og servicesenter, sier prosjektleder Kari Holm.

Sosial kontakt

Det er Seniordans Norge, i samarbeid med Helsedepartementet, som vil ha sittedans over hele landet. Dette gjør de som et helsebringende tiltak som vil gi god hjelp til eldrebølgen som kommer. Sittedans er vedtatt på Stortinget som en aktivitet alle kommuner skal tilby. Målet er at de eldre som bor hjemme skal være i form til å kunne bo der lengst mulig.

– Dette er først og fremst for hjemmeboende eldre og andre med behov for sosial kontakt, sier Holm.

Narvik og Omegn Revmatikerforening har hatt sittedans i Narvik i 9 år, og har det fortsatt på Alleen hver tirsdag.

– Når førligheten svikter, når beina ikke lystrer som før, hva gjør vi da? Da prøver vi sittedans. Sittedans er mosjon for hjertet, hjerne, helse og humør, forklarer prosjektlederen.

Ikke bare slit

Sittedans er ikke bare for å få beveget seg. En stor del av prosjektet er at de eldre skal få være sosial og komme seg ut blant folk.

– Vi prøver å få haken opp av brystet til folk. De eldre skal ha mulighet til å kose seg i sosialt lag. Dette er en av grunnene til at det er en gang i uken, slik at vi får en flyt og at man får gleden hver uke, og ikke bare en gang nå og da, forteller Holm.

For de eldre som vil være med, men ikke har mulighet til å komme seg til og fra, har hodene bak prosjektet ordnet det slik at de som trenger det kan få skyss.

– Mange har i dag mer passiv tilværelse enn de egentlig ønsker. Den vanlige hverdag kan ofte føles grå og ensformig. Derfor tilbyr vi blant annet transport slik at eldre kan få endret hverdagen litt til det bedre, sier Holm.

Prosjektlederen kan avsløre at det ikke bare blir dans, men også en litt mer roligere sosialisering.

– Etter en time med bevegelse til musikk, blir det kaffe og kake, sier Holm.