– Narvik har gjort helt rett

FULL STØTTE: Tove Karoline Knutsen, helsepolitiker i Ap, gir sin fulle støtte til Narvik som har takket nei til å være med på prøveprosjektet om statlig finansiering av omsorgstjenester. Tall viser at kommunen kunne tapt 40 millioner årlig på å si ja. Foto: Fritz Hansen

FULL STØTTE: Tove Karoline Knutsen, helsepolitiker i Ap, gir sin fulle støtte til Narvik som har takket nei til å være med på prøveprosjektet om statlig finansiering av omsorgstjenester. Tall viser at kommunen kunne tapt 40 millioner årlig på å si ja. Foto: Fritz Hansen

Artikkelen er over 4 år gammel

– Narvik har gjort helt rett når kommunen har sagt nei til statlig omsorg.

DEL

Tove Karoline Knutsen (A), medlem i Stortingets helse-og omsorgskomité, sier at hun finner komitéleder Kari Kjønnås Kjos (Frp) sine uttalelser til Fremover nesten ikke til å tro.

Konfiskerer penger

– Saken er at staten konfiskerer penger til kommuner som blir med. Og om noen skulle drive billigere enn det de statlige satsene legger opp til, så tar staten disse pengene.

For Narvik er det vist at det koster 40 millioner mer i året enn det staten er villig til å betale. For Stavanger er det opplyst «flere hundre millioner».

Hun avviser helt og holdent «garaniter» fra politikere om at kommuner ikke under noen omstendighet skal tape på forsøket.

Null verdt

– Det er en garanti som er verdt mindre enn null. Modellen legger opp til at Helsedirektoratet skal styre omsorgstjenesten i den enkelte kommunen, og gjøre opp etter nærmere angitte satser.

– Da kan ingen enkeltpolitiker garantere noe som helst, hevder Tove Karoline Knutsen.

Hennes påstand er at tilbudet fra staten om å overta omsorgstilbud, i realiteten vil være å føre kommuner bak lyset.

– Det har heldigvis de fleste kommunene skjønt, og derfor er det bare et lite antall som har sagt ja til å være med.

Vil det beste

– De som har sagt ja, har sikkert gjort det ut fra en overbevisning om at dette er bra, og at de vil det beste.

– Det er det altså ikke, og Narvik skal med stor frimodighet avvise forslaget om å betale 383 millioner til staten årlig, for deretter å bli avspist med 40 millioner mindre – inklusiv et «ekstra påslag» på 16 millioner kroner, mener Ap-politikeren.

– Ordningen vil også pålegge kommunen å utvikle et byråkrati for å rapportere tilbake til direktoratet om hvordan omsorgen drives, fastslår hun.

På spørsmål om ikke regnestykket likevel viser at Narvik kanskje driver for dyrt, og at det kan produseres mer omsorg for pengene eller at budsjettene reduseres, svarer hun:

– Jeg kan vanskelig se for meg at det er noen kommuner som sier at det er noe å hente fra omsorgsbudsjettene.

Lokal styring

– Det betyr ikke at ikke tjenester nok kan organiseres og utvikles lokalt på en bedre og mer effektiv måte, ut fra tydelige statlige bestillinger, og vi har lenge sett at variasjonene i tjenestene er for store fra kommune til kommune.

Bård Hoksrud, eldrepolitisk talsperson i Frp, har vært kritisk til at kommuner har sagt nei og opplyst at han har bedt om å få tallene fra Narvik.

Han sier at han fortsatt venter på dem, og kan foreløpig ikke kommentere saken.

Les også: Bare å gratulere Narvik hvis det ikke finnes forbedringspotensiale

Les også: - Det er skremmende at halvparten av kommunene i Nordland ikke vet hvordan de eldre har det

Les også: – Må vite mer om omsorgsforsøk

Les også: Omfavner statlig eldreomsorg: - Kan ikke si nei til millionene

LES OGSÅ: Skeptisk til statlig eldreomsorg

LES MER: Staten vil betale for eldreomsorgen i Narvik

Artikkeltags