Narvik har vært sommerferiebyen min i veldig mange år. Det er først etter at jeg flyttet til byen at jeg ikke har vært i Narvik hele sommeren hvert år, faktisk. Da jeg var liten var sommerferiehøydepunktene kioskturné i byen med oppsparte kronestykker i lomma, ispedd én eller flere tiere fra besteforeldre i byen og på Ankenes. Etter hvert shopping på Amfi og Steen og Strøm, samt bading på Idrettens hus fra den gang bassenget var åpent også på sommeren.

Etter hvert dreide sommerferiene seg om hytte, byturer og en og annen tur på havet. I tillegg til besøk til familie, selvfølgelig. Narvik var stedet jeg ferierte om sommeren, men slo meg aldri som en «sommerby». Før nå i år. I år har både byen og hele resten av kommunen sydet av liv. I år ble kommunen virkelig en sommerby i særklasse.

Og det slo meg da jeg så nervøse barn i høyden i Narvikfjellets klatrepark i Fagernesfjellet, glade fotballunger i Skjomen, forventningsfulle turister på perrongen i ferd med å stige om bord på Arctic Train og da musikk dunket inn i rådhusveggen i Narvik sentrum en sval ettermiddag i august: Hadde jeg blitt møtt med en kommune med et så tettpakket program for mine sommerferieuker som utenbys feriegjest, hadde jeg blitt kjempeimponert. Som innbygger i Narvik ble jeg i år veldig stolt.

«SommerNarvik 2020» skal evalueres. Jeg vet ikke hva som er kriteriene som avgjør om dette ble vellykket eller ikke – om det er antall besøkende eller antallet gjennomført arrangement eller hva – men i min bok ble «Sommernarvik» en suksess på alle måter. Publikum kom, barna deltok – og for alle som enten kjørte gjennom eller stoppet på et eller flere steder i Narvik kommune i sommer opplevde man både yrende liv, bra musikk, show og opplevelser for store og små. Det etterlate inntrykket er for mange turister at i Narvik skjer det ting.

LES OGSÅ:

Vel så viktig er det å se på hva «Sommernarvik» har gjort med kommunen. Korona strupet kulturlivet og -opplevelsene i hele kommunen fra dag én. Uten «Sommernarvik» hadde også sommeren vært dørgende stille for kulturaktører, både utøvende og de som står ved siden av scenen og sørger for at artistene synes og høres. I sommer sørget Narvik kommune og et samlet næringsliv for at også de hadde noe å gjøre i de stilleste månedene. I alt fikk «Sommernarvik» nær 4,5 millioner kroner å bruke på å skape liv og røre i kommunen i sommer. Det var raust, både av kommunen og næringslivet. Lars Sigurd Eide i Futurum sier til Fremover at de kunne booket Elton John for pengene de fikk, men at de valgte en annen profil:

«Vi ønsket å skape et tilbud med bred appell, sosial profil og med en gjennomgående universell tankegang – altså noe for absolutt alle. Enten de var tilhørende i kommunen, ferierende eller bare på gjennomreise.»

Han ser selv på «Sommernarvik» som en suksess. «Responsen har vært utvetydig positiv. Det er skapt gode og varige minner, og et bilde av Narvik som en vakker sommerby som har svært mye å by på», og legger til at slik han ser det er dette blitt en suksess.

LES OGSÅ:

Uten korona ville vi ikke sett «Sommernarvik» stige opp av asken etter et kultur- og eventliv som fikk en bråstopp i mars. Uten korona ville ikke beredskapsgruppa i kommunen lagt 2,5 millioner kroner på bordet for å skape en minneverdig og annerledes sommer, og næringslivet i kommunen ville ikke stilt opp med nesten tilsvarende beløp. Uten krisen vi fortsatt står i hadde ikke Vinterfestuka og alle deres medhjelpere gått en ekstra mil for å få til så mye som de gjorde på så kort tid. Vi hadde fortsatt som før. Når det er sagt hadde før vært å foretrekke for de aller, aller fleste. Meg selv inkludert. Mange lider som følge av etterdønningene av nedstengningen av landet, og mange lider fortsatt fordi ikke alle deler av samfunnet har startet opp eller kommet på det nivået det var på før korona. Det er et annet Ukeslutt, men det er lov å la seg imponere over hva man fikk til i Narvik for å skape aktivitet da sommeren kom i annerledesåret 2020.

LES OGSÅ:

Narvik har opplevd økt turisme fra nordmenn i sommer, og fra byens spisesteder har vi hørt om fulle restauranter. Kortterminalene har gått varme med utenbys kort, og vi som bor her har fått en aktiv sommer vi ikke kommer til å glemme.

Nå er det å håpe at vi med «Sommernarvik 2020» har sett starten på en sommertradisjon i Narvik. Om enn ikke i samme omfang som i år, så i hvert fall for en periode på sommeren med konserter og aktiviteter for store og små. Uansett; en stor takk til alle involverte for en sommer som satte Narvik på kartet for besøkende og på en måte også for oss som bor her.

God helg!