En stor takk til fellsskapet

Ap-leder Jonas Gahr Støre. Arkivfoto

Ap-leder Jonas Gahr Støre. Arkivfoto

Av

Vi har i mange uker levd med strenge tiltak for hva vi kan gjøre, hvem vi kan være sammen med, og hvor vi kan være – for å begrense smitten av koronaviruset og verne om dem som kan bli alvorlig syke av det. I dag la regjeringen fram tall som viser at færre blir smittet.

DEL

KronikkDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det norske folk fortjener en stor takk for at smittespredningen har gått ned. Det norske fellesskapet har stilt opp. Felleskapets sykehus og sykehjem, og de dyktige kvinner og menn som jobber der, har vist omtanke, faglig dyktighet og stor utholdenhet. Hver og en av oss har bidratt, slik at helsemyndighetene i dag mener det er forsvarlig med en gradvis gjenåpning av samfunnet.

Det er bra. Men vi skal vite; smitten er ikke fjernet. Det vil være nødvendig med innsats av oss alle i mange måneder fremover, forhåpentligvis med mindre inngripende tiltak enn de siste ukene. Det vil kreve et krafttak for å teste, avskjerme de som er smittet, og spore smittens bevegelser. Et virus kan også slå tilbake. Da kan det bli nødvendig å stenge ned på ny. Der fremme, om noen måneder eller år, kan det komme en vaksine. Men veien dit er lang.

I mellomtiden må vi ta vare på hverandre. Hegne om og dra veksler på styrken i den norske modellen. Ingen skal stå alene. Tiltakene skal være rause - men også rettferdige. I slike kriser blir de som var sårbare, enda mer sårbare. Vi må sette inn fellesskapets sterke krefter for å hindre det.

Sårbare barn som rammes ekstra hardt når de ikke får gå i barnehagen eller på skolen, har vært en av våre store bekymringer de siste ukene. Derfor er det gledelig at helsemyndighetene mener det er medisinsk forsvarlig å gradvis åpne skoler og barnehager igjen. Nå er det viktig at skolemyndighetene har tett kontakt med kommunene, slik at de kan sørge for et trygt opplegg når barnehagebarna og skoleelevene kommer tilbake, også for de ansatte. Det er mange barn som vil trenge ekstra oppfølging framover.

Det er også gledelig at det åpnes for mer normal drift på sykehusene. Behovet er tydelig. Mange tusen pasienter har fått utsatt sin behandling mens sykehusene har forberedt seg på å ta imot koronapasienter. Nå kan flere få den hjelpen de trenger.

Men selv om vi har fått gode nyheter, er det langt igjen til mål. Vi har dessverre fortsatt lav intensivkapasitet i Norge, og det er begrenset hvor mye smitte vi kan ha i samfunnet før kapasiteten sprenges. Dermed vil vi måtte leve med strenge smitteverntiltak lenge framover. Hvilke tiltak som er nødvendige, er det regjeringen som sammen med helsemyndighetene avgjør. Vi tar regjeringens beslutninger til etterretning og forutsetter at ulike hensyn er veiet opp mot hverandre, og at regjeringen har kontroll på epidemien, slik helseministeren understreker. Vi vil følge nøye med, støtte der det er naturlig, utfordre der det trengs, og sette ned foten om det er påkrevet. Det er opposisjonens oppgave.

Vi må også forutsette at regjeringen fortløpende vurderer endringer i smitteverntiltakene. Tilpasning kan dempe noen av de menneskelige kostnadene under denne krisen og samtidig gi folk tillit til beslutningene som tas, og vilje til å stå i dette lenge.

Som sagt: Det er avgjørende at vi får opp testkapasiteten og systemer for rask og effektiv smittesporing. Vi var ikke godt nok forberedt på en pandemi og har redusert testkapasitet på grunn av begrenset tilgang på testutstyr, personell, reagenser og maskiner. Mange kommuner har lite å gå på. Sist uke gikk antallet tester i snitt ned, og jeg får tilbakemeldinger fra våre ordførere om at det er begrenset hvor mange prøver som blir tatt på grunn av mangel på utstyr. Dette må regjeringen nå få på plass. De land som har hatt suksess med å kontrollere smitten uten å benytte de strengeste smitteverntiltakene, er de med best test- og smittesporingssystemer.

Det blir en annerledes påske i år. Mange har mistet jobben, mange er redde for å bli syke, mange er ensomme. Barna våre er på ulike måter preget av å ha levd uten fellesskapet og tryggheten på skolen og i barnehagen.

Midt i usikkerheten ønsker jeg dere alle så gode påskedager som mulig. Ta vare på dere selv og hverandre – og husk: Dette skal vi klare sammen!

God påske!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken