Å kalle årets utgave for Haikjeften en suksess, er en underdrivelse. Den perfekte rammen med sol og sommer, en fullsatt Bromsgårdparken med 13.000 besøkende gjennom helgen, berusende musikk og noe godt å drikke til gjorde at mye skulle gå galt før årets festival ble en skuffelse.

Jeg har på lederplass kalt Haikjeften for den beste gaven denne byen kunne fått. Og dette er gaven som fortsetter å gi, om igjen og om igjen – år etter år. Nå er det på tide at vi i Narvik blir veldig mye bedre på å pakke ut gaven for de som ikke bor i vårt distrikt. Og det er her jeg spør om Haikjeften kan være viktigere for Narvik enn selveste Vinterfestuka.

Det er selvsagt lett etter en helg som dette å ha høye tanker om Festival-Narvik, og i så måte kan det være urettferdig og feil å sammenligne våre to store musikkfestivaler nå på sensommeren – og ikke i rusen av en vellykket uke med rallarhatter og kulturinntrykk fra utallige scener.

For å bare ile til med det med en eneste gang: Vinterfestuka er en veldig viktig festival. Vi trenger å kunne feire og hylle de som kom før oss, de som bygde byen. Men det er nettopp dette Vinterfestuka er best til; hylle byen vår. Med en gang vi snakker om Vinterfestuka utenfor Narviks grenser, blir det mer kuriøst enn noe man valfarter til for å oppleve. Jeg har mer enn én gang hørt folkene bak Vinterfestuka selv spøke med at det må oppleves som en -festival.

Her stiller derfor Haikjeften i en egen kategori. Haikjeften er en sommerfestival. En fest for å feire god musikk. Et samlingssted for å møte de du deler by med, de du deler samme interesse med, de du vil dele en gedigen opplevelse med. Haikjeften er arktisk varme, samhold, beruselse og feiring av livet vi lever sammen og hver for oss. Stedet vi møtes for å hoie sammen, synge sammen, le sammen.

Haikjeften har potensial til å bli en mye bedre Narvik-reklame enn noe annet vi har produsert og kreert sammen i Narvik de siste fem årene. Haikjeften er lett forståelig, det er gjenkjennelig og på scenen står artistene du aller helst har lyst til at skal være soundtracket til din festivalsommer.

Det er på tide å løfte Haikjeften ut av Narvik. Bruke Haikjeften for alt det er verdt for å sette Narvik på kartet, både i den offisielle profileringen og i møte med mennesker utenfor Narvik.

Til dette bruket kan Haikjeften fort vise seg å være enda viktigere enn Vinterfestuka. Ikke for oss, selvsagt. Vi elsker begge deler, på hver sin måte. Men i kampen for å markedsføre bolyst, stolthet og ekte nordnorsk dugnadsånd er Haikjeften blitt ett av våre fremste verktøy.