Er redd så mye som 150 reiselivsaktører vil gå konkurs

Kunnskapsparken Bodø er redd vi vil se et ras av konkurser etter koronapandemien.

DEL

– Næringen står ovenfor en av de største utfordringene den har opplevd noensinne, og kjemper hardt for å holde hjulene i gang. I sommer kommer det til å bli hard kamp om de nasjonale kundene, sier Monica Ahyee, regiondirektør i Innovasjon Norge Nordland, i ei pressemelding.

Etter nye beregninger frykter Kunnskapsparken Bodø at 150 reiselivsaktører kan gå konkurs før koronakrisa er over.

– Disse viser at store deler av reiselivsnæringen hadde svak soliditet også før krisa. Over 30 prosent av aktørene hadde for lav eller negativ egenkapitalandel, og inntektene stuper når turistene uteblir. Svak økonomisk buffer gjør disse aktørene særlig utsatt, og flere vil nok ikke overleve på sikt, heter det i pressemeldinga.

Les også:

Ifølge Kunnskapsparken Bodø hadde reiselivsnæringa Nord-Norge en samlet omsetning på 16 milliarder kroner og sysselsatte rundt 14.000 personer i 2019. Det skal også være en markant økning i antall sysselsatte i reiselivsnæringa de senere åra, med ei økning på 20 prosent siden 2015.

– Frykten er at mange av de som nå er permitterte vil søke seg til andre jobber, og at reiselivsnæringen mister mye nøkkelkompetanse, sier Ahyee.

Koronapandemien har ført til mange permitteringer i reiselivsnæringa. Ifølge NHO sine medlemsundersøkelser frykter 43 prosent av de spurte reiselivsbedriftene konkurs, mot 14 prosent i øvrig næringsliv.

Les også:

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken