Nettsiden Gaysir (som er en møteplass for homofile, bifile og transpersoner) har laget en liste kalt «Homotoppen» for 2015. Der har de kåret Erlend Elias Bragstad (32) til Årets Homotopp.

Engasjert

– Kan det bli bedre? ler Erlend Elias.

– Det er stort å få en så stor utmerkelse fra Norges største homofile nettverk. Jeg er ydmyk og veldig glad, sier han til Fremover.

– Det betyr jo at det jeg står for blir hørt og at andre også ser at det jeg engasjere meg og som er viktig for meg, er reelle problemstillinger.

Han håper det kan gi håp til andre homofile som ikke har det så bra.

– Hvis man tror på seg selv så er alt mulig.

Samisk og homofil

Som vinner får Bragstad peke ut en veldedig organisasjon eller et prosjekt som Gaysir donerer 20.000 kroner til.

Han har bestemt seg for å gi pengene til Queer Sámit, en organisasjon som ble etablert nylig som følge av prosjektet «Queering Sámpmi».

– Jeg håper pengene kan gi organisasjonen mer «guts» til å hjelpe samiske homofile i Sápmi til å få det bedre, sier Bragstad og roser organisasjonen:

– Det er en veldig fin organisasjon. Som homofil og same er man to minoriteter i ett. Da er det spesielt viktig at man blir sett og tatt vare på.

Erlend Elias jobber også selv opp mot Sametinget og håper de kan etablere en egen støtter for samiske homofile.

Må fremme aksept

Kriteriene for å komme på topplisten er at personen må ha evne, vilje og mot til å fremme homofiles rettigheter eller den generelle aksept for homofili.

– I vår tolkning holder det ikke å bare være i posisjon – kandidatene må utvise et engasjement og ønske om å gjøre samfunnet til et bedre sted for homofile. Det kan dreie seg om å stå på barrikadene, men kan også være en kraft som ligger i å være kun seg selv eller jobbe litt utenfor radaren, skriver nettstedets redaksjon i Gaysir.

Begrunnelse

Dette er juryens begrunnelse på hvorfor Erlend Elias er årets homo:

– Erlend Elias har vært synlig i media i noen år. Han har tatt sin plass og skapt seg et image. 2014 ble det året Erlend Elias ville søke lykken. Han ble lagt merke til da han ga DBTV kontroll over sitt liv. Gjennom 7 episoder blottla Erlend Elias seg i søken etter lykke. Han datet også Leo Ajkic i en episode av «Typen til» på NRK. Da ble vi kjent med flere av Erlend Elias' sider, også hans samiske røtter. Erlend Elias har vært initiativtaker til oppstarten av en støttegruppe for homofile samer i samarbeid med sametinget.

Videre skriver juryen:

– På nettet er det mange som har noe de vil si om Erlend Elias – det har også Gaysirs redaksjon. Vi mener at bak hans «jåleri», og det noen velger å kalle overfladiskhet, skinner det tydelig gjennom at Erlend Elias ikke tar seg selv så høytidelig. Han byr på seg selv, og Gaysir mener han er modig gjennom å vise seg selv fullt og helt. Han viser at han er stolt av sin homofile legning og sin lulesamiske bakgrunn. Dette er noe vi ønsker å fremheve ved årets homotopp. Vi mener Erlend Elias, gjennom sin «ujålete» væremåte, er et forbilde for mange unge. I 2014 ble han også kåret til Årets Nordlending av Avisa Nordland.

Topp tre

Gaysir har kun rangert de tre første personene på «Homotoppen».

Bak Erlend Elias Bragstad ligger Gjert Moldestad (33), Brann-supporter og redaktør for Brann-magasinet «Den 12. mann». På tredjeplass er Silje Therese Reiten Nordnes (30), journalist og programleder i NRK P3morgen.