Erna besøker Luftforsvarets maritime hovedbase på Evenes

Statsminister Erna Solberg under en orientering om Marinejegerkommandoen (MJK) og skytefeltet i Ramsund av sjef for MJK Petter Hellesen for ett år siden.

Statsminister Erna Solberg under en orientering om Marinejegerkommandoen (MJK) og skytefeltet i Ramsund av sjef for MJK Petter Hellesen for ett år siden. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

8. maiStatsminister Erna Solberg skal til Narvik for å markere den nasjonale frigjørings- og veterandagen 8. mai. Men før hun kommer til Narvik for blant annet å legge ned krans på bautaen over falne fra Narvik by i Kirkeparken, skal hun på besøk på Evenes flystasjon. Det opplyser regjeringen på sine hjemmesider i forbindelse med statsministerens besøk i Narvik 8. mai.

Krever omkamp

Det skjer vel én uke før Utenriks- og forsvarskomiteen skal gi sin uttalelse til to representantforslag knyttet til Stortingets vedtak fra 2016 om å etablere Evenes som base for de nye maritime patruljeflyene.

Representanter fra småpartiene Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Venstre, leverte før jul et forslag til Stortinget som i realiteten er et krav om omkamp mellom Evenes og Andøya. De nevnte partiene støttet ikke regjeringens forslag om å legge ned Andøya flystasjon, og flytte de nye maritime patruljeflyene fra Andøya til Evenes.

Arbeiderpartiet: – Ingen omkamp

Regjeringen, da bestående av Høyre og Fremskrittspartiet, fikk imidlertid støtte fra Arbeiderpartiet i et bredt forsvarspolitisk forlik i Stortinget.

Men også representanter fra Arbeiderpartiet leverte før jul et representantforslag knyttet til flyttingen av de maritime patruljeflyene fra Andøya til Evenes. I motsetning til småpartiene ba ikke Arbeiderpartiet om en omkamp, men de etterlyste forsikringer og oppdaterte øknomomiske beregninger for flyttingen.

Trygve Slagsvold Vedum: – Jeg ser at det er plass

Statsministerens besøk på Evenes skjer vel to uker etter at den største kritikeren til det forsvarspolitiske forliket, Senterpartiet og senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum, besøkte Evenes flystasjon.

Etter besøket på Evenes uttalte Vedum til Fremover at han hadde fått sett at det var plass nok til at Evenes kunne være base for de maritime patruljeflyene, noe som Senterpartiet tidligere har stilt spørsmål om.

Likevel ønsket han ikke å avskrive en fortsatt kamp for en omkamp mellom Evenes og Andøya.

Hovedbase for maritime operasjoner

Om statsministeren, med sitt besøk på Evenes bare dager før Utenriks- og forsvarskomiteen skal avgi sin innstilling, ønsker å gi et politisk signal til Stortinget er uklart.

Men forsvarsminister Frank Bakke-Jensen har gjentatt svart på spørsmål fra opposisjonen i Stortinget og forsikret om at regjeringen står støtt på vedtaket om å flytte de maritime patruljeflyene til Evenes.

I konseptvalgutredningen fra Forsvarsdepartementet heter det også at Evenes skal bygges opp som Luftforsvarets hovedbase for maritime operasjoner.

Etter det Fremover erfarer ønsker heller ikke Arbeiderpartiet å trekke seg fra det forsvarspolitiske forliket fra 2016 når saken skal debatteres i Stortinget i juni.

Artikkeltags