Sammen med 31 andre barn og ungdommer i alderen 5 til 26 står ungdomsskoleeleven på scenen i Teatersalen i en fargerik forestilling full av energi og med en rekke spennende musikalske uttrykk.

– Jeg skal både gjøre noen laotiske danser og synge, forteller Petudon.

– En av sangene jeg skal framføre er en sang av gruppa Trang Fødsel, men på samme måte som Christel Alsos gjorde den, skal jeg synge den på dialekt. Da blir det til «Her e æ.»

– Det er første gang jeg er med etter at jeg kom hit til Narvik, og jeg har heller ikke vært med på noe lignende før, innrømmer hun.

– Vi har øvd siden i oktober og det har vært spennende og morsomt. Og særlig nå når vi øver her på den store scenen med lyd, lys og stort band.

 

– Det er musikerne Steinar Øien, Tor Erik Nergård, Johnny Kristiansen, Lasse Mellingsæter, Willem Mathlener og Paul Steinar Samuelsen som sørger for musikken i festforestillingen som bygger nettverk mellom våre nye landsmenn og Narviks befolkning, tillegger instruktør Brith Trude Rist.

Sammen med Trine Mikalsen har hun det kunstneriske ansvaret for prosjektet.

– Det blir hele 19 innslag fra mange kulturer – soloinnslag og fellesnumre av unge fra 13 ulike nasjoner.

– Noen av dem som står på scenen torsdag kveld er rutinerte og kan dette, mens andre har faktisk aldri stått på en scene før, forteller Rist.

 

– Schwung, eller Fargespill om du vil, er en veldig variert forestilling hvor barn og unge får vise hvilke ressurser som bor i dem. Det handler om mangfold, samhandling og musikkutfoldelse, og at vi mennesker kan møtes som likeverdige, selv om vi kommer fra svært forskjellige kulturer.

– Musikk kommuniserer jo uansett språk og kulturell bakgrunn.

– Et annet aspekt er at det bidrar til språklæring, det er sosialt, det bygger relasjoner og identitet, fortsetter hun.

– Og kulturopplevelsen blir ytterligere forsterket ved at mange vil opptre i nasjonaldrakter og fargerike kostymer.