Gå til sidens hovedinnhold

Et symbol å samle seg om

Artikkelen er over 1 år gammel

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Arbeidsgruppen som har hatt til oppdrag å foreslå kommunevåpen for nye Narvik kommune, har levert fra seg sin innstilling. Den er bra.

Det endte opp med en stilisert versjon av Stetinden i dagens Tysfjord, og nå skal de respektive kommunestyrene i sammenslåingskommunene Narvik, Ballangen og Tysfjord ta stilling til forslaget.

Det er en samlet arbeidsgruppe som står bak forslaget om et fjell i sølv (hvitt) på blå bakgrunn. Forhåpentligvis vil politikerne som har det siste ordet, også enstemmig stille seg bak – akkurat slik det skjedde da navnet på den nye kommunen skulle vedtas.

Det ble nærmest uten diskusjon besluttet at den nye kommunen skal hete Narvik, og begrunnelsen var åpenbar. På kommunenivå er Narvik en av Norges mest kjente merkevarer, spesielt internasjonalt, og at dét ville vært dumt å skusle vekk, forsto alle.

Når det kommer til kommunevåpen blir det nødvendig å tenke i et annet perspektiv – og prinsipielt. At kommunen heter Narvik betyr ikke at Ballangen og Tysfjords nordøstside blir overtatt av Narvik.

Det er en helt ny kommune som oppstår med fødselsdato 1. januar 2020, der dagens Tysfjord, Ballangen og Narvik kommuner samtidig legges ned. I den sammenhengen vil et nytt kommunevåpen ha en åpenbar funksjon for å understreke at det er noe helt nytt vi skal skape sammen.

Vi skal ikke kimse av de tre kommunevåpnene vi har i dag. De er vakre, og de betyr noe for de respektive innbyggerne.

Verdens nordligste hummerbestand har gitt inspirasjon til Tysfjords sorte hummer på sølvbakgrunn, og i Ballangen peker gullhammeren på grønn bakgrunn tilbake på om lag 400 års gruvehistorie. Narviks gullanker på rød bakgrunn levner liten tvil om at vi har med en stolt havneby å gjøre.

Den nye kommunen skal favne alt dette i seg. Ingen ting skal glemmes eller gjemmes. Det skal veves sammen til en ny og felles identitet.

Da er et kommunevåpen som har hentet inspirasjon fra den 1.392 meter høye Stetinden et godt utgangspunkt. Dette kneisende og karakteristiske fjellet, «gudenes ambolt», som visstnok kan sees fra syv prestegjeld, har vært et trygt seilingsmerke for sjøfarende i hundrer av år.

Nå blir nasjonalfjellet etter alle solemerker seilingsmerke og felles symbol for alle innbyggerne i den nye kommunen.

Det er et godt valg.

Det vi alle må ha med oss er at de strenge heraldiske reglene for utforming nødvendigvis gjør det vanskelige å gjengi en naturformasjon enn det er å gjengi et anker eller en gruvehammer.

Og så blir det garantert diskusjoner om detaljer, og om forslaget til kommunevåpen yter Stetinden rettferdighet. Og om det forslaget som er lagt frem egentlig gir uttrykk for noe særegent. Det er ikke sikkert at alle kommer til å være enige i det forslaget som er lagt på bordet.

Det er en diskusjon vi godt vil tåle å ta.

Stetinden står uansett godt som kommunevåpen for Narvik kommune. Det står fjellstøtt.

Se filmen:

 

Kommentarer til denne saken