Åpent møte om stortingssak i Narvik: – Vi må bruke kompetansen vi har i Narvik til å lære om dette

Bror Martin Hanssen og Miljøpartiet De Grønne inviterer til åpent møte om ACER, EUs energibyrå.

Bror Martin Hanssen og Miljøpartiet De Grønne inviterer til åpent møte om ACER, EUs energibyrå. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Den 22. mars skal Stortinget behandle saken om EUs tredje energimarkedspakke, og om den skal innlemmes i EØS-avtalen.

– Det er en kolossalt viktig sak som skal opp til stortingsbehandling den 22. mars. Vi i Miljøpartiet De Grønne er selvfølgelig veldig opptatt av slike saker, og spesielt for oss i Narvik med den posisjonen Narvik er i ferd med å ta med tanke på bærekraftig energiproduksjon. Derfor synes vi det er viktig med et slikt møte, og at vi bruker den kompetansen vi har i Narvik på universitetet til å lære hva dette er.

Det sier Bror Martin Hanssen i MDG.

Partiets lokallag har invitert til åpent møte torsdag kveld, i storsalen i Røde Korshuset i Tore Hunds gate Narvik.

– Dette er et veldig komplisert tema. Møtet handler rett og slett om informasjon. Det er ulike syn på saken også i vårt parti som i andre partier, sier Bror Martin Hanssen.

Slik lyder invitasjonen til møtet på Facebook:

«Hva i all verden er EUs tredje energipakke? Og er det noe Norge bør være med på? Saken kommer opp på Stortinget nå i mars, og mange lurer på hva de skal mene. Vi og!»

Kompetansen Bror Martin Hanssen sikter til er førstelektor Steinar Svarte på UiT campus Narvik. Han skal fortelle rundt hva EUs energibyrå ACER er, og hva Stortinget egentlig skal stemme over den 22. mars.

– Steinar vant i år studentenes pedagogiske ærespris for UiT, for sitt engasjement for faget, og har fulgt utviklingen i ACER i en årrekke, står det invitasjonen.

– Alle som kommer på møtet vil få anledning til å prate, spørre og diskutere. Initiativtakere til møtet er MDG Narvik, men alle er hjertelig velkomne, skriver MDG i invitasjonen.

Fakta:

  • EU-byrået for samarbeid mellom energiregulatorer (Agency for the Cooperation of Energy Regulators; Acer) ble grunnlagt 3. september 2009.

  • Byrået har hovedkvarter i Slovenias hovedstad Ljubljana. Direktør siden etableringen er Alberto Pototschnig.

  • Acer skal sikre et integrert energimarked i EU ved å harmonisere medlemsstatenes regelverk på dette feltet.

  • Det er oppnådd enighet mellom EØS/EFTA-landene og EU om hvordan EUs tredje energimarkedspakke, som er rettsgrunnlaget for Acer, skal tas inn i EØS-avtalen.

  • Formelt skal Stortinget behandle samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning av 5. mai 2017 om innlemmelse av energimarkedspakken i EØS-avtalen. Energi- og miljøkomiteen har frist til 15. mars med å avgi innstilling i saken, som skal behandles i plenum 22. mars.

    NTB - Kilder: ACER, Wikipedia, Stortinget

Artikkeltags