Lekkasjer fra regjeringen: Evenes flystasjon blir styrket. Andøya legges ned.

En over 80 år gammel havariekspert hevder flere piloter mener flere piloter frykter at sikkerhet og flyoperative hensyn blir nedprioritert i valget av ny basestruktur for Luftforsvaret i nord. De peker på flere svakheter ved flyplassen på Evenes.

En over 80 år gammel havariekspert hevder flere piloter mener flere piloter frykter at sikkerhet og flyoperative hensyn blir nedprioritert i valget av ny basestruktur for Luftforsvaret i nord. De peker på flere svakheter ved flyplassen på Evenes. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Ifølge Dagens Næringsliv (krever abonnement) vil forsvarsminister Ine Eriksen Søreide foreslå å legge ned Andøya flystasjon, og overføre den maritime overvåkningskapasiteten til Evenes.

Kampfly og maritim overvåkning til Evenes

Stortinget vedtok i 2012 at Ørland skulle bli base for det nye kampflyet F-35, og at det skulle etableres en framskutt operasjonsbase på Evenes med kapasitet på inntil 15 fly.

Saken fortsetter under bildet

Norges nye kampfly, F-35, skal operere ut fra Evenes flystasjon.

Norges nye kampfly, F-35, skal operere ut fra Evenes flystasjon. Foto:

Stortinget vedtok også å etablere en såkalt QRA (Quick Reaction Alert) på Evenes. Her vil kampfly stå på 15 minutters Nato-beredskap 365 dager i året fra 2022.

Langstidsplanen er utsatt

Forsvarssjef Haakon-Bruun Hanssen har i sitt militærfaglige råd til regjeringen anbefalt at Andøya flystasjon skal legges ned, og at den maritime overvåkningskapasiteten som utføres med P3 Orion skal overføres til Evenes.

Bestill Fremover+ i 8 uker for kun 99,- og få tilgang til alt digitalt innhold

Forsvarssjefen ønsker i tillegg at Evenes skal bli base for et nytt våpen- og overvåkningssystem; droner.

Saken fortsetter under bildet

Om forsvarssjefen får det som han vil, kan slike overvåkningsdroner bli å se på Evenes i framtiden.

Om forsvarssjefen får det som han vil, kan slike overvåkningsdroner bli å se på Evenes i framtiden. Foto:

LES OGSÅ: Her kan det komme milliardinvesteringer (for abonnenter)

Det var ventet at forsvarsminister Ine Eriksen Søreide skulle legge fram regjeringens forslag til en ny langtidsplan for Forsvaret, baser på blant annet forsvarssjefens militærfaglige råd, i begynnelsen av april, men denne er utsatt.

Omfattende kutt i basestrukturen

Nå mener Dagens Næringsliv å sitte på opplysninger om den omfattende langtidsplanen.

Ett av tiltakene i langtidsplanen er å spare penger på basestrukturen.

Følg Fremover på Facebook og få siste nytt først

Blant sparetiltakene er at basen til Kystjegerkommandoen på Trondenes legges ned. Også Alliert treningssenter på Åsegarden skal legges ned. Begge disse basene ligger i Harstad.

LES OGSÅ: – Det gir enorme muligheter

Andøya flystasjon legges ned ifølge Dagens Næringsliv, fordi oppgavene skal overføres til Evenes flystasjon.

LES OGSÅ: Frykter ikke Andenes (for abonnenter)

Hæren blir også rammet. 2. bataljon, som i dag er stasjonert ved Skjold og er på 700 mann, skal legges ned. I stedet opprettes et jegerkompani som skal nordover for å forsterke Grensevakten.

Sortland består

Sortland som sete for kystvaktledelsen blir imidlertid skjermet, og Garnisonen i Sør-Varanger får en oppgradering.

Ifølge Dagens Næringsliv har Forsvarsdepartementet  fått beregnet at endring i basestrukturen kan gi 10 milliarder kroner i besparelse i planperioden som går over fire år.

LES OGSÅ: Forsvaret har Bjerkvik i radaren

I planen foreslås det å kutte i overkant av 1.500 stillinger fordelt på 1.100 militært ansatte og 450 sivile. Det er beregnet en total besparelse på 2,4 milliarder kroner på fire år, og at 23 milliarder kroner frigjøres over 20 år.

Hensikten med forslagene skal være å få på plass nysatsinger, men også sørge for samsvar mellom bevilgninger, struktur og oppgaver.

De ansatte kommer ifølge Dagens Næringsliv til å bli tilbudt sluttpakker i nedbemanningsprosessen.

Ønsker ikke å spekulere

Ordfører Svein Erik Kristiansen i Evenes sier han er godt kjent med hva forsvarssjefen har anbefalt, og at han følger godt med på hva spekuleres i media.

– Men det blir ikke riktig for meg å kommentere disse spekulasjonene, sier Kristiansen, som avventer med å kommentere langtidsplanen til den legges fram for Stortinget.

– Og det er ikke lenge til.

Leder av Stortingets forsvarskomité Anniken Huitfeldt fra (Ap) sier til avisen at hun mener planen bør ha en bred behandling i Stortinget.

Hold deg oppdatert uansett hvor du er. Last ned Fremovers app og få varsel på mobilen om blant annet store nyheter, trafikkulykker og stengte veier i regionen.

App for iPhone

For Android

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken