Redaktør: – Evenes har begynt å suge

Det er snart 30 år siden det var full aktivitet på Evenes flystasjon, som dette skiltet bærer preg av. I tillegg til at kampflyene skal til Evenes, ønsker Luftforsvaret at Evenes skal være hovedbase for maritime luftoperasjoner, herunder maritime patruljefly og maritime helikoptre. Det reagerer miljøet i Indre Troms på.

Det er snart 30 år siden det var full aktivitet på Evenes flystasjon, som dette skiltet bærer preg av. I tillegg til at kampflyene skal til Evenes, ønsker Luftforsvaret at Evenes skal være hovedbase for maritime luftoperasjoner, herunder maritime patruljefly og maritime helikoptre. Det reagerer miljøet i Indre Troms på. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Det er avisen Nye Troms som på lederplass slår fast at Evenes har begynt å suge.

– Tenk om det hvert fjerde år skulle stilles spørsmål ved om Oslo er egnet til å være landets hovedstad, heter det innledningsvis i lederen for avisen for Indre Troms.

Kraftsamling i Ofoten og Indre Troms

Bakgrunnen er Forsvaret og de nylig publiserte konseptvalgutredningen for Evenes flystasjon. Evenes blir, som de fleste kjenner, fra 2022 base for både kampfly og de nye maritime patruljeflyene. Patruljeflyene skal flyttes fra Andøya til Evenes. Forsvaret ønsker å kraftsamle i Ofoten og Indre Troms, som det heter når Forsvaret samler administrative og operative avdelinger i et begrenset geografisk område.

Et hallelujaskriv for Nordre Nordland

Om konseptvalgutredningen og den eksterne gjennomgangen av tall og planer, skriver Nye Troms dette:

– Begge dokumentene er i praksis halleluja-skriv om at alt Luftforsvaret kan få til i nordre Nordland, like ved fylkesgrensa til Troms. Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen har da også gitt uttrykk for at de to omtalte dokumentene viser at Evenes-planene er solide, og at Stortingets vedtak om å legge ned Andøya flystasjon står seg.

– Dermed tyder alt på at storsamfunnet nå vender ryggen til et lokalsamfunn som i nærmere 70 år lojalt har gjort hva det kan for å legge til rette for militær virksomhet utenfor sin egen stuedør.

Evenes, hovedbase for maritime luftoperasjoner

Men bakgrunnen for engasjementet, og det som må kunne sies å være tidenes tittel fra avisen til de sindige dølene i Indre Troms, er neppe Andøya.

I konseptvalgutredningen står det nemlig også at Evenes flystasjon skal være en av Luftforsvarets to beskyttede kampbaser.

«Evenes flystasjon skal være en av Luftforsvarets to beskyttede kampbaser. Den vil også være Luftforsvarets hovedbase for maritime luftoperasjoner, herunder maritime patruljefly og maritime helikoptre», heter det i dokumentet.

Det innebærer at Luftforsvaret ønsker å legge skvadronsledelsen for NH-90-helikoptrene på Bardufoss og Haakonsvern til Evenes flystasjon.

– Først kom angrepet på 339 skvadron. Nå står 337 skvadron for tur. At NH90-helikoptrene fysisk skal være stasjonert på Bardufoss, er i verste fall bare et mellomstadium før total flytting til Evenes, heter det i lederen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken