Tirsdag møter evenesordfører Svein Erik Kristiansen til den åpne høringen som Utenriks- og forsvarskomiteen holder om flyttingen av de maritime patruljeflyene til Evenes – og nedleggelsen av Andøya flystasjon.

Samling av fly på Evenes

Bakgrunnen for høringen er to representantforslag. Ett fra Arbeiderpartiet og ett fra Venstre, Senterpartiet, Kristelig Folkeparti, SV og Senterpartiet om en gjennomgang av grunnlaget for samlingen av kampfly og maritime patruljefly på Evenes.

Klart råd fra forsvarssjefen

Det var i november i 2016 at et bredt flertall i Stortinget bestemte at Andøya flystasjon skulle legges ned, og at de maritime patruljeflyene skulle flyttes til Evenes.

Beslutningen kom etter klare råd fra blant andre forsvarssjef Haakon Bruun Hanssen i hans militærfaglige råd i forkant av Regjeringens forslag til langtidsplan for forsvarssektoren.

– Resten av verden går videre

– Jeg legger merke til at det til høringen stiller mange fra Vesterålen, og noen fra Ofoten. Resten av verden går videre, sier ordfører Svein Erik Kristiansen i Evenes.

 

Han legger ikke nevneverdig skjul på at han begynner å bli lei av å måtte svare på hvorfor han mener Stortinget gjorde rett i å kraftsamle på Evenes.

Besvart tidligere, og mer enn én gang

Spørsmålene som er meldt inn til høringen sier ordføreren at han kjenner igjen.

 

– Det er spørsmål og påstander i samme spor som har gått igjen de siste to årene, og etter vedtaket for 14 måneder siden.

– Stort sett alt er blitt besvart tidligere – i alle fall én gang.

Våpentekniker fra Andøya

Bakgrunnen for representantforslaget fra den nye regjeringspartneren Venstre sammen med Senterpartiet, SV og Kristelig Folkeparti, er blant annet Senterpartiets egen rapport som viser at etableringen på Evenes ikke vil koste 3,5 milliarder kroner – men 10 milliarder kroner.

 

Rapporten ble utarbeidet av Samfunnsøkonomisk analyse, som overfor Fremover kunne fortelle at tillitsvalgte på Andøya, samt en våpentekniker fra Andøya flystasjon, var brukt som militærfaglig kompetanse i utarbeidelse av rapporten.

Ikke noen tilfeldighet

De fleste som skal høres av Utenriks- og forsvarskomiteen har fått to minutter til rådighet. Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen har fått én time til å svare på spørsmål fra komiteen.

Svein Erik Kristiansen tror ikke en ny forsvarsminister vil gi andre svar enn det tidligere forsvarsminister Ine Eriksen Søreide vill gitt.

 

– Beslutningen er godt gjennomarbeidet, og den er ikke personavhengig.

– Det er ikke noen tilfeldighet at Andøya flystasjon blir lagt ned, sier Svein Erik Kristiansen.

I et tidligere intervju i Fremover har forsvarsminister Frank Bakke-Jensen forøvring forklart hvorfor han mener Evenes er det riktige valget for å smale kampfly og maritime patruljefly.

Ble foreslått nedlagt i 1999

Første gang Andøya flystasjon ble foreslått nedlagt er så langt tilbake som i 1999 i omorganiseringsprogrammet for Luftforsvaret som ble kalt «Fønix».

 

Da var forslaget fra planavdelingen i Forsvarsdepartementet at Andøya flystasjon skulle legges ned når de aldrende P3 Orion patruljeflyene skulle erstattes med nytt materiell.

I desember 2016 ble det bestemt at Orion-flyene skulle erstattes av P8 Poseidon, og at flyene skulle stasjoneres på Evenes.

Tror ikke på noen omkamp

Ordfører Svein Erik Kristiansen håper at spørsmålet om å flytte de maritime patruljeflyene fra Andøya til Evenes er over når Utenriks- og forsvarskomiteen har behandlet ferdig de to representantforslagene som ble lagt fram i høst.

Han tror ikke på noen omkamp.

Les også

Forsvarsministeren: – Det er en grunn til at vi valgte Evenes

 

– Nå håper jeg dette er over, og at vi får konsentrere oss om det som skal komme.

– Det handler ikke minst om respekt for de som er i en situasjon hvor det til stadighet skal sås tvil om hvor de skal ha sin arbeidsplass.

– Men også vi som kommune må få bruke tiden på å legge til rette for at dette skal bli så bra som det er lagt opp til å bli.

Snart klart for første byggeprosjekt: Anleggshotell