Når angrep blir det verste forsvar(et)

Tekst til bilde nr 20111030-025:LOs nestleder Tor-Arne Solbakken vil kutte rentepåslaget i Lånekassen med et halvt prosentpoeng. (Foto: Bjørn Erik Dahl, ANB)

 *** Local Caption *** LOs nestleder Tor-Arne Solbakken vil kutte rentepåslaget i Lånekassen med et halvt prosentpoeng.

Tekst til bilde nr 20111030-025:LOs nestleder Tor-Arne Solbakken vil kutte rentepåslaget i Lånekassen med et halvt prosentpoeng. (Foto: Bjørn Erik Dahl, ANB) *** Local Caption *** LOs nestleder Tor-Arne Solbakken vil kutte rentepåslaget i Lånekassen med et halvt prosentpoeng. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Selvsagt skal LO få lov til å angripe Forsvarets Langtidsplan. Men er våpnet distriktspolitikk er siktet stilt inn feil vei.

DEL

Det er helt naturlig at man mobiliserer ute i havgapet på Andøya akkurat nå. Når flystasjonen forsvinner, forsvinner også store deler av grunnlaget for samfunnets eksistens. Det er også naturlig at enkelte politikere fra Nordland legger press på regjeringen ved å flagge uenighet om avgjørelsen. Kommunikasjonsmessig er det til og med smart. For i slike saker skal det kompenseres. Og her bør kompensasjonen være bunnsolid.

Men denne uka dukket en ny aktør opp. Og det var ingen smågutt. LO er Norges største organisasjon og skal mene mye om mange ting. Det er selvsagt helt naturlig at Andøya ligger langt fremme hos organisasjonen. Vedtas langtidsplanen for forsvaret betyr det ekstreme endringer for øysamfunnet. Det er LO opptatt av – og så langt er jeg med.

Men nestleder Tor-Arne Solbakken mister meg totalt når han hevder at organisasjonen ønsker å endre et av de mest vesentlige punktene i planen på grunn av arbeidsplasser. Til tross for at Evenes-planene i arbeidet forklares som både billigere og (mye viktigere) bedre for den norske forsvarsevnen. Da er dessverre kanonsiktet satt helt feil vei. For å sitere et lerinnlegg signert Jardar Jensen; «En kan jo stille seg spørsmålet om Herr Solbakken i det hele tatt har tatt seg bryet og lest Langtidsplanen og ikke minst PWCs samfunnsøkonomiske analyse – det virker i alle fall ikke slik!»

Langtidsplanen er et arbeid som har vært jobbet med bredt - med avgjørelser som skal endre forsvaret til å bli mer relevant for de neste tiårene. Målet er selvsagt å skape mest og best mulig forsvarsevne for pengene. Her peker man altså både økonomisk og forsvarsfaglig på Evenes. Ved å ha sjøforsvaret på Ramsund, flyvåpenet på Evenes og fortsatt ha solide fotavtrykk fra hæren på Setermoen vil man samle alle grenene på en måte som åpner for langt sterkere samhandling. Diskusjonen om hvorvidt dette er en «ofring» av Troms og Finnmark i en eventuell konflikt nordover får vi ta en annen gang. Men det er mulig å konstatere at å lage et effektivt forsvar av et land med 25 000 kilometer kystlinje er krevende i et sikkerhetspolitisk stadig røffere farvann..

I det nye forsvaret av Norge er det utvilsomt luftforsvaret som blir selve kjernen. Innkjøpet av F35 er tidenes største innkjøpsprosjekt i Norge. De over 50 år gamle Orion-flyene med base på Andøya vil etter all sannsynlighet bli erstattet med det forsvarssjefen mener er det beste; P8 Poseidon. Og forsvarssjefen vil i framtiden samle både kampfly og nye overvåkningsflye på Evenes. Trolig vil luftforsvaret i fremtiden bare bli viktigere. Og her kommer det et underkommunisert punkt ved å velge Evenes. Skal luftforsvaret henge med trenger vi de klokeste hodene. Med all respekt for Andøya – selv til Nord-Norge å være snakker vi ekstremt usentralt. Nærmeste by er Sortland – som ligger ikke mindre enn ti mil unna, og strengt tatt kun er et tettsted med drøyt 5.000 innbyggere. Omtrent like mange bor det på hele Andøya. 5.000 er like i overkant av så mange som bor i Håkvik, Ankenes og Beisfjord.

På Evenes vil du når Hålogalandsbrua står klar, ha ikke mindre enn 60.000 mennesker bosatt innenfor 45 minutter fra Evenes. I tillegg til en flyplass som i antall passasjerer er 12 ganger så stor (2015-tall), med flere daglige potensielle pendleravganger til både Oslo, Bodø og Tromsø. Dermed treffer man et helt annet arbeidsmarked. Narvik og Harstad tilbyr både urbane kvaliteter og et langt større tilbud når hele familier skal bosette seg. Dette vil være helt avgjørendei denne jakten på kompetent arbeidskraft til landsdelens på sikt kanskje aller viktigste arbeidsplass..

Derfor LO. Dere har et helt Nord-Norge med dere i kampen for at Andøya ikke skal ramle sammen på grunn av disse planene. Men prisen for dette verken kan eller skal en svakere forsvarsevne for Norge. Gjør som i Bodø – og se mulighetene når forsvaret ruster ned. Flytter forsvaret ut frigjøres både areal og solid kompetanse vil sikkert ha et ønske om å bli boende. Man vil få tilgang til omstillingsmidler og politisk goodwill i årevis.

Og til LO i Ofoten – som verken ønsker intern debatt om saken eller å utfordre LO nasjonalt: Både Narvik-regionen (før) og Harstad-regionen (før og nå) har mistet mange militære arbeidsplasser gjennom de siste tiårene. Svært viktige arbeidsplasser – som har vært en viktig årsak til stagnasjon i både innbyggertall og innovasjonskraft. Hvis dette er måten dere ønsker å kjempe for arbeidsplasser til regionen tror jeg dere i det minste burde invitert til en ørliten debatt på hjemmebane.

God helg!

Artikkeltags