De nye milliardflyene må stå i telt på Ørlandet: - Jeg er rystet

Ørland  20171103.
De tre første av i alt 52 norske F-35-flyene lander på Ørland hovedflystasjon.
Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Ørland 20171103. De tre første av i alt 52 norske F-35-flyene lander på Ørland hovedflystasjon. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Foto:

DEL

Totalt bruker Norge to milliarder kroner på de nye kampflyene F-35, som landet i Norge for første gang forrige uke.

Likevel må de stå utendørs - i telt - frem til 2020. Samtidig som de gamle F-16-maskinene står parkert trygt i sheltere.

Det skriver Adresseavisen (krever betaling).

Først i 2020, når minst 22 av de nye flyene er levert, vil de nye spesialbygde hangarene til 2,26 milliarder kroner, være klare. Derfor vil Luftforsvaret måtte bruke midlertidige teltløsninger, bekrefter nestkommanderende i luftforsvaret, brigader Aage Lyder Longva, til Adresseavisen.

Longva utdyper videre til avisa:

- I påvente av ferdigstillelse av robuste hangarløsninger vil vi benytte den nye vedlikeholdshangaren til å garasjere F-35. Vi vil også benytte tilpassede flyklargjøringshaller i forsterket plast. Dette blant annet fordi oppstart av fly ikke kan gjøres i vedlikeholdshangaren på nåværende tidspunkt. Vi har en type haller, beregnet på fly, som vi skal bruke når vi deployerer, altså sender fly for å operere andre steder der det ikke er hangarer tilgjengelig.

Forsker Ståle Ulriksen omtaler teltløsningen på Ørlandet som "en planleggingstabbe av dimensjoner":

- Jeg blir skremt. Vi har visst i så mange år at disse flyene skulle komme. Jeg blir rett og slett rystet.

    Ørland 20171103. De tre første nye F-35 kampflyene Norge har kjøpt, landet fredag ettermiddag på Ørland flystasjon. Flyenes ankomst til Norge er en milepæl i anskaffelsen, som er det største enkeltprosjektet Forsvaret noensinne har gjennomført Video: Terje Pedersen Redigerer: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

    Artikkeltags