Selskapet Pratt & Whitney, som produserer motorene til det nye norske kampflyet F-35, opplyser at de har klart å redusere drivstofforbruket på flyets motorer med så mye som syv prosent.

Seniordirektør for avanserte programmer og teknologi ved Pratt & Whitney, Jimmy Kenyon, sier til Aviation Week & Space Technology at en modifisert motor ikke er en del av JSF-programmet, men at det vil bli solgt inn som en oppgradering.

Ifølge Pratt & Whitney vil oppgraderingen av motorene gi økt rekkevidde og levetid på motoren til kampflyet. Ifølge Forsvarsdepartementet har F-35 allerede 30 prosent større rekkevidde enn dagens norske F-16 – med tilsvarende våpenlast.

Les også: Skal bygge ut Evenes - kan bli investert 3,5 milliarder kroner

Den opplyste rekkevidden for F-35, punkt til punkt, er i dag på 2.200 kilometer, men rekkevidden vil avhenge av type oppdrag og våpenlast.

To F-35, pluss ett reservefly, vil fra 2021 få fast base på Evenes. Evenes overtar da QRA-oppdraget (Quick Reaction Allert) fra Bodø når Bodø hovedflystasjon legges ned.

Hold deg oppdatert uansett hvor du er. Last ned Fremovers app og få varsel på mobilen om blant annet store nyheter, trafikkulykker og stengte veier i regionen.

App for iPhone

For Android