Gå til sidens hovedinnhold

Fagernesfjellet – viktigst siden det første malmtoget kom

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Et attraktivt helårig aktivitetssenter – toppet av et VM i alpint – vil være den viktigste hendelsen for Narvikregionen siden det første malmtoget tøffet til byen. Om en inkluderer all boligbygging er det så langt investert flere hundre millioner i Fagernesfjellet. Utført av lokalt næringsliv. Og mens Nord-Norge konkurrerer om å være deltakere i kretsmesterskap, står landsdelen samlet bak et VM. Dette bør vel begeistre?

Nei, ikke om en vurderer stadige utsagn fra det lokale Kommentariatet. Her framstilles snarere Fagernesfjellet som et stort svart hull som det meste av fellesskapets midler ukritisk tømmes i. Selvsagt hinsides enhver virkelighet. Felleskapets midler, representert ved kommunekassen, har tvert om i nyere tid ikke brukt en krone i fjellet. I stedet tjente kommunen en krone da den solgte selskapet til Narvikgården for nettopp én krone.

Narvikgården har siden lagt arealene i Fagernesfjellet inn som egenkapital i selskapet der Forte Narvik har skutt inn kontanter. Narvikgården er nå mindretallsaksjonær, og eier av et større hyttefelt, i tillegg de har finansiert et parkeringsanlegg som finansieres ved avgiftsparkering.

To eksempler: Narvik kommune overtok for litt siden til selvkost vann- og avløpsnett utviklet av Narvikfjellet. Dette er kommunaløkonomisk uten interesse, og påvirker overhodet ikke kommunens økonomi. Dette betales uavkortet av abonnentene, og pengene kunne lovlig ikke vært brukt på andre områder. Er det uvanlig at kommunene utvikler og driver vann- og avløpsnett, og at dette dekkes gjennom gebyrer til innbyggerne? Nei, tvert om helt vanlig. Selv om Kommentariatet bør vite bedre, framstilles dette som om det går på bekostning av tjenester til svake grupper.

Da narvikfjellet nylig overlot et ferdig utviklet veinett vederlagsfritt til kommunen, kom en kaskade av «Fake News» som en stund overdøvde selv de Trumpske utsagn. For en som ikke har gått sine barnesko i nærheten av Gate 1, fortoner dette seg mildt sagt underlig, og motivene er vanskelig å se.

Forte investerer i fjellet. Det korrekte er at Forte Narvik foretar betydelige investeringer i Fagernesfjellet. Bedriftsøkonomisk neppe lønnsomt på kort sikt, men samfunnsøkonomisk av betydelig verdi. Forte Narvik har sågar solgt sin eierandel i flere selskap for å bruke midlene i fjellet. Forte Narvik er en privat virksomhet som ikke har noe som helst med kommunen å gjøre, og dette er i så måte ikke fellesskapets midler.

Jeg hadde gjerne sett at flere private aktører ville investere i fjellet. Dette ser nå heldigvis ut til å skje, og bør begeistre. Jeg tviler likevel på at jeg vil se smilefjes fra Kommentariatet.

Denne fasen av utvikling i Fagernesfjellet bør skje uten at kommunen bruker av sine knappe midler. Når vi kommer til et VM vil det kanskje bli noe annet, men det vil kommunen ha igjen for. Hvem hadde hørt om Lake Placid, Zakopane, Inzell, Sapporo eller Åre om det ikke var for arrangement i verdensklasse?

Så kjære Kommentariat: Ta dere bryet med en faktasjekk før dere raserer tastaturet neste gang.

«Alle» vil ha VM. Sett utenfra virker det som at alle vil ha et VM. Om Kommentariatet er representativt for innbyggere flest, er man likevel kritisk til at noen private aktører investerer i det som er forutsetning både for arrangementet, gjøre Narvikregionen mer attraktiv og skape nye arbeidsplasser.

Å skjønne dette er derimot et voksenopplæringsprosjekt som ingen vil finansiere.

Kommentarer til denne saken