Neste uke kan det bli sykehusstreik

Siv Irene Iversen, Fagforbundet UNN Harstad
Monica Kiltorp, Fagforbundet Narvik
og Marianne Johnsen, Fagforbundet UNN Tromsø .

Siv Irene Iversen, Fagforbundet UNN Harstad Monica Kiltorp, Fagforbundet Narvik og Marianne Johnsen, Fagforbundet UNN Tromsø . Foto:

DEL

29. mai varsler Fagforbundet at det kan bli sykehusstreik dersom ikke YS plekter og Spekter blir enige om pensjonsbestemmelser i årets forhandlinger.

Ifølge Fagforbundet krever medlemmene opptjening av pensjon fra første arbeidende time og fra første krone.

– I går fikk vi beskjed om at fire sykehus kan bli tatt opp i første omgang. I neste omgang kan det bli sykehuset i Narvik. Fagforbundet er i streik hvis ikke meklinga når frem til 29. mai, sier Monica Kiltorp i Fagforbundet Narvik til Fremover.

Dersom ikke meklingen når frem, vil Sykehuset Østfold, Sykehuset Sørlandet, St. Olavs hospital og Helse Bergen rammes av streik i første omgang.

– Arbeidsgiverorganisasjonen Spekter unner ikke sliterne i små stillinger i sykehusene en verdig alderdom når de nekter dem pensjonsopptjening fra første krone. Mens alle kommuneansatte tjener opp pensjon fra første dag på jobben og for første krone de tjener, får ikke alle ansatte i sykehusene ta del i den ordningen. Det er kun de som er ansatt i 20 prosent stilling eller mer som meldes inn i sykehusenes pensjonsordning, skriver Fagforbundet i en pressemelding.

– Gruppene som ikke får pensjonsopptjening i små stillinger omfatter blant annet ambulansearbeidere, helsefagarbeidere, teknisk administrativt personale, vernepleiere, studenter og ansatte uten formell kompetanse, for å nevne noen. De tilhører de lavest lønnede gruppene i sykehusene.

75 prosent av de ansatte i stillinger under 20 prosent er kvinner, og mange av dem er unge. Gruppene som ikke får pensjonsopptjening i små stillinger omfatter blant annet ambulansearbeidere, helsefagarbeidere, teknisk administrativt personale, vernepleiere, studenter og ansatte uten formell kompetanse, ifølge pressemeldingen.

En eventuell streik vil omfatte medlemmer i Fagforbundet, Fellesorganisasjonen, Creo og El og It Forbundet i LO og Delta og Parat i YS.


Meklingsfristen er midnatt tirsdag 28. mai.Artikkeltags