Du tenkte kanskje at dette skal handle om hvilke egenskaper hunden har kontra katten? Hvem som er klokest, friskest, lever lengst, mest lojal og andre egenskaper på våre familiedyr? Hvem passer til å ha hund i motsetning til hvem som passer til å ha katt? Det skal det ikke.

Dette er en debattinnlegg om våre holdninger til hund vs katt. Hvilke bevisste tanker har vi selv egentlig om hund vs katt. Har du tenkt over det?

Se for deg at du treffer naboen på nærbutikken. De forteller at de reiser to uker til syden i morgen tidlig. Neste kveld kommer du hjem og på trappa sitter familiens hund. Du vet at de har reist for mange timer siden og huset er tomt. Hvordan ville du reagert? Du ville sannsynligivs sjekket med naboer, familie, bekjente evt også politiet for å finne hva som har skjedd. Hva du hadde gjort om det var familiens katt som satt igjen?

Du er på hytta og ser en kattemor med kattunger etter seg. Kattungene faller i fra en etter en i løpet av våren. Se for deg at det var en hund med valper du så første gangen. Hva hadde du gjort da? Hvorfor er dette greit når det er katt?

Se for deg at hunden til en kompis har kommet bort og de er ute og leter etter den. De holder på i flere dager med oppslag, deling på facebook og annonse i avisa. Etter en ukes tid får de beskjed om at en hund var påkjørt og var slengt i en grøft. Kommunen hadde hentet den og kastet den på avfallsmottaket. Ingen hadde sjekket den for chip, ingen tok bilde og den var ”kanskje mørk i pelsen”. Du vil aldri vite om det var din hund eller om den fortsatt er der ute. Hvorfor er dette greit med katt.

Du blir fortalt at noen leverte inn hunden til avliving fordi det passet ikke å ha den lengre. Hvor sannsynlig er det at du svarer ”Ja, ja det er en tid for alt”? Hvorfor gjør man det når det gjelder katt?

Se for deg at du leser i en gruppe på facebook at en person er irritert fordi det er en løs hund som har vært innom og markert i blomsterbedet. Han har sett det flere ganger nå. Da kommer det masse tips om rottegift, frostveske, feller eller rett å slett å skyte hunden neste gang man ser den? Hva hadde du gjort da?

Se for deg at du sitter i lunsjen og en kollega forteller at nå er hunden drektig igjen. Han hadde avlivet hele forrige kull og det skal han gjøre denne gangen også. Det er helt uaktuelt å bruke penger på unngå det. Det er mye billigere å avlive. Hvorfor er dette greit når det gjelder katt?

Se for deg at en bekjent forteller at han lurer på om kanskje datteren er litt allergisk mot hunden. De skal på ferie nå og har glemt å ordne med noen som kan passe den. De skal derfor til veterinæren og avlive den. Hva hadde du sagt da? Dette gjør man med katt.

Dette er et utvalg av dagligdagse hendelser som gjelder katt. Du kan utgjøre en forskjell ved å reagere på det som sies og gjøres mot de. Det er gjennom våre holdninger at kattene kan få det bedre og det er hver enkelt av oss som kan utgjøre en forskjell.

Hvis det var en hund som ble funnet druknet i en søppelsekk i vannet i Bjørnfjell. Ville du reagert annerledes? Ville saken vært blitt etterforsket bedre? Våre egne holdninger til dyrene er avgjørende for at de skal få et trygt og godt liv. Vi får håpe at vi ikke får flere slike saker. Om vi hadde obligatorisk id-merking ville man visst hvem sin katt det er. Det kan være noen der ute som savner sitt familiemedlem og håper det kommer hjem. Hvis du har et familiedyr som ikke er id-merket så anbefaler jeg at du gjør det. Det gir det en identitet og rettssikkerhet.