Feil mann ble pågrepet i en aksjon i Afghanistan som forsvarssjef Eirik Kristoffersen fikk krigskorset i sverd for, skriver VG.

Forsvarsministeren sier tildelingen var riktig.

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen ledet aksjonen og har omtalt den i boka «Jegerånden».

Kristoffersen er fra Bjerkvik og boka handler også om oppveksten. Men mest av alt handler den om de 15 årene Kristoffersen hadde i Forsvarets spesialkommando (FSK), der han tjenestegjorde som spesialjeger, skvadronsjef og operasjonsofffiser – og som sjef fram til 2014.

– Info nådde ikke fram

I boka navngir ikke Kristoffersen hvem som ble pågrepet.

VG skriver at amerikanske krigslogger viser at det var Taliban-lederen Qari Nejat som skulle pågripes, men at det i stedet var en mann ved navn Mohammad Naseem som ble tatt.

Dette ble klart for amerikanske styrker kort tid etter operasjonen. Informasjonen gikk også til den norske utenrikstjenesten og Forsvarets etterretningstjeneste, ifølge VG.

Kristoffersen sier at de meldingene ikke nådde fram til ham eller de som var med på operasjonen.

– Da vi pågrep ham, var det ingenting som tydet på at det ikke var rett person, sier Kristoffersen til VG. Han sier at han heller ikke i ettertid har fått informasjon om dette.

– Ikke tildeling hvis mistanke

Den pensjonerte generalmajoren Johan Brun, som ledet rådet som konkluderte med at Kristoffersen skulle få krigskorset i sverd, sier at de ikke hadde gjort som de gjorde, hvis de hadde mistanke om at feil person var pågrepet.

– Ja, hvis vi hadde skjønt at her er det noe som kan være galt, da måtte vi grave mye dypere enn det vi gjorde. Og det trengte vi i alle fall ikke da, sier Brun til VG.

– Velfortjent

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) sier det var riktig å gi Kristoffersen krigskorset i sverd.

– Eirik Kristoffersen ble innstilt til Krigskorset for sitt lederskap og innsats i flere situasjoner da han tjenestegjorde i Afghanistan. Kristoffersen ble innstilt til Norges høyeste utmerkelse, og det var en velfortjent tildeling, sier Gram i en uttalelse sendt til NTB.